Skoči do osrednje vsebine

Neformalno virtualno srečanje Sveta EPSCO

Ministri in ministrice Evropske unije so danes razpravljali o izvajanju evropskega stebra socialnih pravic in o stanju na področju enakosti, nediskriminacije in raznolikosti v EU.

Ob neformalni videokonferenci ministrov in ministric za zaposlovanje in socialno politiko je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj dejal:

» Ko smo danes razpravljali o izvajanju evropskega stebra socialnih pravic in o stanju na področju enakosti, nediskriminacije in raznolikosti v EU, sem predstavili svoje prve odzive na Akcijski načrt za evropski steber socialnih pravic, v okviru vključevanja v svoje nacionalne načrte pa sem izmenjal mnenja o zaposlovalnih in socialnih politikah.

Prvi odzivi ministrov in ministric danes kažejo na to, da akcijski načrt države članice podpiramo, še zlasti določitev ambicioznih krovnih ciljev glede kakovostnega in pravičnega napredka v Uniji. Od objave Evropskega stebra socialnih pravic leta 2017 do začetka pandemije je Unija beležila dobre rezultate na področjih zaposlovanja in socialnega vključevanja, sedaj pa sledijo priprave na socialni vrh v Portu. Tam naj bi  države članice obnovile zavezo k izvajanju stebra socialnih pravic, zlasti v podporo okrevanju ter zelenem in digitalnem prehodu. V času slovenskega predsedovanja Svetu EU bomo posebno pozornost namenili odzivnemu trgu dela, kar je tudi ena osrednjih prioritet mojega mandata, trajnostnemu delu in demografskim izzivom.

Sam sem v intervenciji pozval k temu, da evropski semester ostane glavno orodje za spremljanje napredka, izpostavil sem tudi ključna področja ukrepanja, kot so podpora ustvarjanju kakovostnih delovnih mest in spodbujanje višje stopnje zaposlenosti ter ustreznih znanj in spretnosti ljudi. Na izzive na trgu dela se bomo odzvali v skladu z evropskimi priporočili in potrebami.«