Skoči do osrednje vsebine

Direktorica Urada za mladino mag. Dolores Kores ob zaključku mladinske konference simbolno prevzela predsedovanje na področju mladine od portugalskih kolegov

Danes se je s simboličnim prenosom predsedovanja Svetu EU na Slovenijo, s strani Portugalskega ministra za izobraževanje in mlade ter predsednika Portugalskega mladinskega sveta, zaključila Evropska mladinska konferenca. Na zaključku sta sodelovala tudi predsednik Mladinskega sveta Slovenije, Miha Zupančič in direktorica Urada za mladino mag. Dolores Kores.

Mag. Dolores Kores je v svojem nagovoru izpostavila da: “Mladi iz urbanih, podeželskih in oddaljenih območij potrebujejo varne, dostopne fizične, digitalne in hibridne rešitve, ki olajšajo smiselno participacijo. Z ustvarjanjem in ohranjanjem prostorov za participacijo mladih zagotavljamo osebni, družbeni, kulturni in poklicni razvoj mladih in s tem demokratično družbo”.

Portugalskim kolegom je čestitala za dobro izpeljano konferenco in se jim zahvalila za odlično sodelovanje ter vse skupaj povabila na konferenco v Slovenijo. 

Miha Zupančič je ob zaključku konference povedal: “Naše države so mladinskim svetom namenile pomembno vlogo pri organizaciji konferenc, kot je ta, pomembno vlogo pa imamo tudi pri oblikovanju dokumentov sveta EU. To bi si morali šteti v čast in izkoristiti to neverjetno priložnost, da svoje zahteve in predloge za izboljšanje življenja mladih predstavimo odločevalcem.”

Evropska mladinska konferenca, ki je trenutno potekala v sklopu portugalskega predsedovanja, septembra pa bo potekala v sklopu slovenskega predsedovanja Svetu EU v Sloveniji, je potekala kot ključen del 8. cikla Evropskega mladinskega dialoga. 8. cikel, ki ga vodi Evropska usmerjevalna skupina v sestavi predstavnikov ministrstev in mladinskih svetov Nemčije, Portugalske in Slovenije, Evropske komisije ter Evropskega mladinskega foruma, se osredotoča na 9. Evropski mladinski cilj Prostor in participacija za vse. Cilj celotnega procesa pa je 9. Evropski mladinski cilj implementirati. 

Na povezavi je dostopen posnetek zaključnega dela mladinske konference.