Skoči do osrednje vsebine

Takojšnji odziv ministra Počivalška ob naznanitvi odpuščanj v občini Ormož

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister Zdravko Počivalšek se je ob napovedi italijanske skupine Safilo d.o.o., da bo zaradi načrta za uravnoteženje proizvodnih zmogljivosti skupine s trenutnimi in prihodnjimi potrebami na trgu junija letos zaprla proizvodnjo očal, nemudoma sestal z direktorjem podjetja Andrejem Mavsarjem, na sestanku pa so prisostvovali tudi župani Občine Ormož, Občine Središče ob Dravi in Občine Sveti Tomaž. Minister se je z direktorjem podjetja in okoliškimi župani pogovoril o možnostih in morebitnih rešitvah za 557 zaposlenih, ki naj bi po napovedih podjetja letos ostali brez dela.

»Pred nami je zahtevna situacija, ki terja našo takojšnjo reakcijo. Zato sem se danes nemudoma odzval in prišel v Ormož, da iz prve roke izvem, kakšne so perspektive in kaj lahko jaz kot minister naredim za obrambo delovnih mest v regiji. Zaposlene, ki se bojijo za svoje službe, želim pomiriti. Zavedam se, da ne govorimo le o 557 delovnih mestih, govorimo o ljudeh, govorimo o njihovih družinah, ki ta trenutek doživljajo stisko. Potrebujejo nas in sporočam jim, da niso sami. Naše javne finance so stabilne in vlada ima na voljo dovolj sredstev za nadaljevanje ukrepov, ki ščitijo delovna mesta«, je poudaril minister Zdravko Počivalšek.

Odločitev naj bi bila po mnenju vodstva skupine v Padovi nadaljevanje načrta, v katerega je bilo že vključeno zaprtje oziroma reorganizacija dveh drugih obratov, in predvsem v skladu s poslovnimi cilji skupine Safilo glede optimizacije poslovanja in povečanja učinkovitosti proizvodnje. Napoved o izgubi kar 557 delovnih mest, k že tako zahtevnim razmeram, s katerimi se slovenski trg dela sooča zaradi pojava epidemije COVID-19, pomeni dodatno poslabšanje in postavlja naše gospodarstvo v neravnovesni položaj.

Minister je povedal, da si vlada prizadeva za ohranitev slehernega delovnega mesta, zato je tudi postavila temelje za pomembne projekte in reforme, ki Slovenijo čakajo v prihodnjih mesecih. Z osmimi, zelo obsežnimi paketi protikoronskih ukrepov, je vlada že uspela ohraniti večino delovnih mest in kondicijo gospodarstva, kar je bistvenega pomena za hitro okrevanje po epidemiji. »Borili se bomo za vsako delovno mesto, še posebej na periferiji. Posebno pozornost bomo posvetili ravno regijskemu razvoju in podjetjem, kot je Ormoško, da z državno pomočjo ohranimo zdrave dejavnosti in delovna mesta. Za ohranitev našega načina življenja in za poseljenost vseh regij je namreč ključno, da mladim zagotovimo pogoje, da bodo v svojem domačem kraju ustvarili družino, dobili dobro službo in razvijali svojo kariero«, je še dodal minister Počivalšek.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je zadnji dve leti posvečalo veliko pozornost podjetju Safilo d.o.o., med drugim jih je leta 2019 vključilo v posebni program “Nadaljnja rast in razvoj”, poleg tega pa so lahko koristili tudi državne ukrepe, ki jih je vlada pripravila kot pomoč podjetjem v času epidemije COVID-19.