Skoči do osrednje vsebine

Minister Šircelj nagovoril udeležence konference Alma Mater Europaea

Minister za finance mag. Andrej Šircelj je nagovoril udeležence 9. znanstvene spletne konference Alma Mater Europaea z naslovom »Za človeka gre: Digitalna transformacija v izobraževanju, znanosti in umetnosti«

Spletna konferenca vključuje znanstvene in strokovne razprave, okrogle mize, plenarne predstavitve in prispevke iz različnih področij na katerih sodelujejo tudi predstavniki vlade, resornih ministrstev, EU, predstavniki mednarodnih združenj in neodvisni strokovnjaki.

Minister Šircelj je udeležence nagovoril na plenarnem delu s podnaslovom »Trajnostni razvoj in digitalna transformacija,« kjer je poudaril pomen monetarne suverenosti Slovenije.

Uvodoma je dejal, da je letošnje leto nadaljevanje nove resničnosti, saj je pandemija covid-19 spremenila naša življenja in tudi poslovanje. »Slovenija se je na nastalo situacijo odzvala hitro in učinkovito. Do sedaj smo sprejeli že 8 proti-koronskih paketov. S tem smo zaščitili delovna mesta in podjetja. Pomembna novica je tudi cepivo, saj pomeni, da je luč na koncu tunela vedno bližje,« je bil jasen minister, ki meni, da se moramo, kljub posledicam pandemije, osredotočiti na nove priložnosti, predvsem na tiste, ki jih prinašajo digitalne tehnologije.

V nagovoru se je ozrl tudi 30 let nazaj, ko je slovenski osamosvojitvi sledil vstop v monetarno suverenost. »Monetarna suverenost je pomemben element državnosti – lastna nacionalna valuta izraža nacionalno identiteto,« je poudaril mag. Šircelj.

»Slovenija je 8. oktobra 1991 uvedla lasten denar – to je bil slovenski tolar, edino zakonito plačilno sredstvo v Sloveniji. Izzivi so se nadaljevali in leta 1995 je slovenski tolar tudi uradno postal konvertibilna valuta,« je pojasnil minister in dodal, da se je Slovenija z vstopom v Evropsko unijo zavezala za uvedbo enotne evropske valute - evra. »Čeprav je bil to del naše pristopne pogodbe, smo morali najprej izpolniti konvergenčna merila, kar je bil ključni cilji na področju gospodarske in denarne politike. Sloveniji je uspelo. Že 1. januarja 2007 smo kot prva nova članica vstopili v območje evra,« je bil jasen minister za finance. 

»Prvo desetletje evra je zaznamovala izdaja spominskega kovanca za dva evra z osrednjim motivom 10 lastovk v letu. Vsaka od lastovk predstavlja eno pomlad od uvedbe evra, ptica pa simbolizira svobodo,« je še pojasnil mag. Šircelj.

V nadaljevanju je dejal, da so se prednosti prevzema evra v Sloveniji pokazale v nižjih obrestnih merah, odpravi tečajnih stroškov in valutnih tveganj, boljši integraciji finančnih trgov, lažjem dostopu do kapitala in boljšem mednarodnem sodelovanju. »To je pozitivno vplivalo na mednarodno konkurenčnost Slovenije,« je poudaril minister.

V sklepnem delu nagovora pa se je minister dotaknil izzivov s katerimi se sooča cel svet in dejal, da nas je zadnje leto med drugim naučilo, da izzive najlažje premagamo s skupnim delom.