Skoči do osrednje vsebine

6. Mednarodni kongres medicinskih izvedencev Slovenije

Mednarodni kongres medicinskih izvedencev Slovenije je osrednji strokovni dogodek s področja medicinskega izvedenstva v socialnih zavarovanjih v naši državi. Letos se kongres odvija že šestič. Organizirajo ga Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije ter Združenje izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije Republike Slovenije. Kongres bo v Laškem med 11. in 12. marcem 2021 in bo zaradi epidemije covid-19 prvič v celoti potekal on-line.

Kot je v uvodnem nagovoru poudaril Državni sekretar na Ministrstvu za zdravje: »Medicinsko izvedenstvo je specifična stroka, ki v okviru različnih sistemov socialne varnosti, kot so obvezno zdravstveno zavarovanje, obvezno invalidsko in pokojninsko zavarovanje, zaposlovanje in druga področja, izvaja zelo zahtevne medicinske ocene in presoje, na osnovi katerih se uresničujejo pravice iz teh javnih sistemov.« Dodal je še, da se medicinski izvedenci priključujejo tudi različnim razvojnim aktivnostim, ki zadevajo spremljanje in nadzor nad delovanjem teh javnih sistemov, zato lahko govorimo tudi o strateškem pomenu in vlogi te stroke v zdravstvenem in širšem socialnem sistemu.     

Na kongresu bodo predstavljene novosti s področja diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije ortopedskih bolezni in fibromialgije z vidika ocenjevanja začasne in trajne nezmožnosti za delo, vrnitve na delo ter možnosti poklicne in zaposlitvene rehabilitacije. Poudarek bo na z dokazi podprti zavarovalniški medicini oziroma sodobnih pristopih medicinskega izvedenstva.

Občutljiva vprašanja, ki jih obravnavajo medicinski izvedenci, so vselej izjemno pomembna ne le za posameznike, ki na podlagi njihovih ocen lahko uveljavljajo pravice iz javnega naslova, temveč tudi za širšo skupnost, saj je kakovostna izvedenska presoja temelj pravičnega in poštenega delovanja posameznega javnega sistema. Kakovostna presoja izvedencev pa je tista, ki je zasnovana na strokovnih dokazih, preglednih strokovnih kriterijih in jasnih strokovnih argumentih.