Skoči do osrednje vsebine

Podpis skupne deklaracije o Konferenci o prihodnosti Evrope

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Danes je bila s strani predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija, predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen in predsednika portugalske vlade Antónia Coste kot voditelja predsedujoče države Svetu Evropske unije slavnostno podpisana skupna izjava o Konferenci o prihodnosti Evrope. S tem je stekel vseevropski proces posvetovanj z državljani o prihodnosti Evropske unije. Prvo plenarno zasedanje Konference je predvideno na dan Evrope 9. maja, njen zaključek pa spomladi prihodnje leto.

Pri izvajanju Konference bo imela kot predstavnica Sveta EU v času predsedovanja aktivno vlogo tudi Slovenija. Poleg predsednika vlade in slovenskega predstavnika v izvršnem odboru konference bodo v njej sodelovali tudi predstavniki državnega zbora.

Slovenija pozdravlja začetek Konference in procesa posvetovanj, ki bodo zaradi znanih epidemioloških razmer sprva potekala v digitalni obliki. Konferenca o prihodnosti Evrope je dobra priložnost za celovito razpravo z državljani o tem, kakšno Evropsko unijo v prihodnje potrebujemo. Računamo, da bodo v središču pozornosti vprašanja, kot so: povečanje odpornosti Unije na različne oblike kriz, s katerimi smo bili soočeni v zadnjem desetletju; izboljšanje konkurenčnosti EU, ki bo prinesla več delovnih mest in vlaganja panoge, kjer potrebujemo tehnološki preboj; okrepitev mehanizmov za bolj učinkovito strateško nastopanje Evropske unije na globalnem prizorišču itn. K razpravi bomo aktivno pristopili tako v Sloveniji kot na ravni Unije.