Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. marca 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 8. 3. 2021 opravljenih skupaj 2.005.292 testiranj s PCR in HAG testi. 8. 3. 2021 je bilo opravljenih 52.618 testiranj, od tega 4.700 s PCR in 47.918 s HAG testi. Potrjenih je bilo 740 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 15,7 odstotka pozitivnih PCR testov. Do 8. 3. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 146.435 in z dvema odmerkoma 63.298 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 8. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 506 bolnikov s COVID-19, od tega 90 na intenzivni negi, 63 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 7 oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 9. 3. 2021 vključenih 1.297 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 141 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Usklajeval je izdajo zaščitnih sredstev upravičencem ter sodelovanje Vojaške zdravstvene enote pri izvajanju testiranja s HAGT v Gasilski šoli. Na zaprosilo Ministrstva za zdravje je koordiniral pomoč regijskih štabov CZ RS pri organizaciji vstopnih točk za hitro testiranje na meji z Italijo.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje skupin po prioritetni listi.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Štabi CZ za Severno Primorsko, Gorenjsko in Obalno regijo so poročali o pomoči pri vzpostavljanju in opremljanju vstopnih točk za hitro testiranje predvsem dnevnih migrantov na meji z Italijo.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Večina ministrstev ni poročala o posebnostih.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 14.42 je v Hajdrihovi ulici, občina Ljubljana, na Kemijskem inštitutu, zaposlenemu po obrazu brizgnila koncentrirana ocetna kislina.  Zaposlenemu so na lokaciji izprali oči in obraz. Obveščena je bila nujna medicinska pomoč (NMP) in Policija.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 14.39 je posadka helikopterja Slovenske vojske (SV) v spremstvu medicinskega osebja iz Izole prepeljala poškodovano osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 16.20 sta v Podjetniškem naselju Kočevje, občina Kočevje, čelno trčili osebni vozili. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kočevje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih in posuli razlite tekočine. Gasilci so tudi nudili pomoč Policiji pri usmerjanju prometa in NMP pri oskrbi dveh poškodovanih oseb.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.24 je na Kandijski cesti v Novem mestu prišlo do prometne nesreče z udeležbo osebnega in dostavnega vozila. V nesreči poškodovano osebo so reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto oskrbeli na kraju in odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, pomagali reševalcem pri oskrbi poškodovane osebe, odstranili vozila, razlite motorne tekočine posuli z vpojnim sredstvom ter očistili cestišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 16.50 so v Britofu, občina Kranj, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Britof so dimniški požar pogasili, očistili tuljavo in objekt preverili s termo kamero. Lastnici so prepovedali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 18.33 so se v Veštru, občina Škofja Loka, vžgale saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Stara Loka so požar pogasili, dimnik očistili ter s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico dimnika.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.34 je v Ulici 6. junija, občina Ivančna Gorica, v stanovanjski hiši gorela kuhinjska napa. Ogenj je ugasnil že pred prihodom gasilcev PGD Ivančna Gorica in Stična, ki so s termovizijsko kamero preventivno pregledali objekt.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.04 je prišlo do požara na električni napeljavi  na stanovanjskem objektu v naselju Grad občina Grad. Gasilci  PGD Grad so požar pogasili ter pregledali objekt.

Izpostava Postojna

Ob 7.31 je na železniški postaji v Postojni zagorela klimatska naprava v eni izmed pisarn. Gorečo napravo so pogasili zaposleni pred prihodom gasilcev PGD Postojna, ki so kraj dogodka zavarovali, pogasili požar, klimatsko napravo in njeno okolico pregledali s termovizijsko kamero ter prostor prezračili.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 6.25 je na cesti Staneta Žagarja v Kranju zagorelo osebno vozilo. Gasilci GARS Kranj so požarno in naletno zavarovali kraj in vozilo pogasili. O požaru so bili obveščeni  policisti PU Kranj.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.03 je v bližini osnovne šole v Šempetru, občina Šempeter-Vrtojba, zagorelo Kombinirano vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Šempeter in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica. Ogenj je poškodoval motor in kabino vozila.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 7.12 je v Radani vasi, občina Zreče, zaradi iskrenja na daljnovodu zagorela suha trava na površini 10 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Zreče so pogasili požar.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.27 so na Poti Roberta Blinca v Ljubljani, gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, posredovali na lokaciji petkovega požara v naravi, kjer je ponovno tlelo v dveh kupih odloženega vejevja. Tleče veje so izdatno zalili z vodo.

Ob 12.42 so v Notranjih Goricah, občina Brezovica, gasilci PGD Notranje Gorice - Plešivica, v strugi stare Ljubljanice pogasili okoli 150 kvadratnih metrov trave in grmičevja.

Ob 14.28 so v naselju Brest, občina Ig, na petih mestih goreli suha trava in grmičevje. Gasilci PGD Brest so pogasili požare na površini okoli 1500 kvadratnih metrov.

Ob 17.52 so v naselju Trata XIV, občina Kočevje, gasilci PGD Kočevje pogasili travniški požar na površini 250 kvadratnih metrov.

Ob 18.37 sta v bližini razcepa Koseze v Ljubljani gorela kup vej in podrast. Požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Brdo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.44 je na Plačah, občina Ajdovščina, gorela bala sena, ogenj se je preko travnika razširil v bližnji gozd na površini 100 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in PGD Ajdovščina.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.27 je ob Koseškem bajerju v Ljubljani zagorel koš za smeti. Gasilci GB Ljubljana so požar, ki je uničil koš, pogasili in pregledali okolico.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 23.39 je bil na obvoznici v Slovenj Gradcu opažen oljni madež na cesti. Madež so očistili dežurni delavci cestnega podjetja.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 15.56 je bilo v naselju Predstruge, občina Dobrepolje, v gozdu najdeno neeksplodirano ubojno sredstvo (NUS). Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS ljubljanske regije sta italijansko tri kilogramsko protipehotno letalsko bombo, kalibra 70 mm, ostanek druge svetovne vojne, varno uničila na kraju najdbe. Širše območje uničevanja so zavarovali policisti.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.15 so pod Škabrijelom v občini Nova Gorica, ob detekciji terena  pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske in Ljubljanske regije našli 28 kosov NUS. Zaradi slabega stanja NUS je bilo 24 kosov NUS uničenih na kraju najdbe ostali pa prepeljani v ustrezno skladišče. Nevarne najdbe izvirajo iz obdobja I. in II. svetovne vojne in so avstrijske in italijanske izdelave.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.45 je v Rožičkem Vrhu, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, prišlo do izpada električnega omrežja. Obolela oseba, ki je priključen na respirator je  za delovanje naprave nujno potrebovala električno energijo. Posredovali so gasilci PGD Rožički Vrh, ki so dostavili električni agregat.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.33 so na Padeškem vrhu v občini Zreče, gasilci PGD Zreče in Gorenje pri Zrečah nudili pomoč reševalcem NMP zaradi neodzivne osebe. Oseba je umrla.

Izpostava Kranj

Ob 17.50 se je v stanovanju v Železnikih nahajala poškodovana oseba. Gasilci PGD Železniki so omogočili dostop reševalcem NMP Škofja Loka.

Ob 18.17 sta v okvarjenem dvigalu na Zoisovi ulici v Kranju ostali ujeti osebi. Gasilci GARS Kranj so ju rešili, dvigalo izklopili iz napajanja in obvestili serviserja.

Ob 19.26 se je na Partizanski cesti, občina Škofja Loka, v stanovanju  nahajala onemogla oseba. Gasilci PGD Škofja Loka so s tehničnim posegom omogočili dostop reševalcem NMP Škofja Loka.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.26 je v Povšetovi ulici, občina Ljubljana, v stanovanju večstanovanjske stavbe padel starejši občan. Pri padcu je razbil steklo na vratih, se porezal in zagozdil za vrati. Gasilci GB Ljubljana so skozi odprtino razbitega stekla vstopili v prostor, premaknili poškodovanca, sprostili vrata in reševalcem omogočili dostop.

Izpostava Maribor

Ob 9.11 so gasilci GB Maribor posredovali v Krekovi ulici v Mariboru, kjer se je iz kletnih prostorov kadilo. Na kraju so ugotovili, da je vzrok temu delovanje agregata za električno energijo, ki ni imel ustreznega odvajanja plinov. Prostore so prezračili, preusmerili izpušno cev agregata in z detektorjem za zaznavo nevarnih plinov preverili morebitno prisotnost le teh v objektu.

Ob 20.40 so na Trgu svobode v Slovenski Bistrici gasilci PGD Slovenska Bistrica nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Postojna

Ob 5.16 je na Cesti na Lenivec v Sežani, v nenaseljenem stanovanju večstanovanjske zgradbe, zamakala voda. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so v prisotnosti policije s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, našli vzrok zamakanja ter ga odpravili. Nastala je premoženjska škoda.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/