Skoči do osrednje vsebine

Enodnevna teoretična »Vaja POTRES 2021«

9. marca 2021, bo med 8. in 13. uro, potekala teoretična vaja državnega pomena Vaja POTRES 2021. izvedla se bo v skladu z državnim načrtom za zaščito in reševanje ob potresu, načrti dejavnosti in načrtom za izvedbo vaje, ki ga je pripravila skupina za pripravo načrta. Vaja je del priprav na ukrepanje ob potresu.

Vajo organizira Uprava za zaščito in reševanje, v njej pa bodo kot vadbenci sodelovali, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS), štab CZ RS, vsa ministrstva in Urada Vlade RS za komuniciranje.

Potek vaje

Vaja se bo izvedla na predpostavki, da so na dan vaje prebivalci Slovenije začutili močan potresni sunek.  Po prvih informacijah je epicenter na območju Ljubljane. Potres je najbolj prizadel staro mestno jedro in zgradbe v stanovanjskih naseljih na različnih lokacijah. Porušene so komunikacije, na različnih mestih pa so se pojavili še požari. S prizadetega območja poročajo o več deset ljudeh, ki so pod ruševinami, veliko pa je tudi poškodovanih in prizadetih zaradi posledic potresa. Na vaji se preverja odziv ministrstev in vladnih služb na močan potres v prvih treh urah po potresu.   

Cilji vaje

Namen vaje je preveriti odziv in pripravljenost na močan potres v osrednji Sloveniji. Teoretično se bodo ugotavljale pomanjkljivosti, neskladja ter nedorečenosti v Državnem načrtu zaščite in reševanja ob potresu, preveril pa se bo tudi takojšen odziv pristojnih organov in služb v skladu z načrtom zaščite in reševanja ob potresu in načrtih dejavnosti. V vaji se bo preizkusil sistem vodenja aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči in ugotavljanje posledic potresa po resorjih ter vpliv na njihovo delovanje. Preverjalo se bo tudi zagotavljanje neprekinjenega delovanja področja zaščite, reševanja in pomoči v primeru izpada delovanja sistemov javne telefonije in interneta, k čimer spada tudi zagotavljanje delovanja številke za klic v sili 112 in centrov za obveščanje. Nenazadnje pa se bo preverila tudi učinkovitost delovanja sistema opazovanja in obveščanja ob potresu ter informiranje domače in tuje javnosti.