Skoči do osrednje vsebine

Projekta Rastimo skupaj in Europe Goes Local uspešno izvedena kljub epidemiji tudi v letu 2020

Na Uradu Republike Slovenije za mladino smo kot partnerji tudi v letu 2020 sodelovali pri projektih Europe Goes Local (EGL) in Rastimo skupaj z namenom krepitve razvoja mladinskih politik in mladinskega dela na lokalni ravni.

V začetku leta 2020 so na Mladinskem svetu Slovenije s partnerji pripravili ponudbo aktivnosti Europe Goes Local za občine ter jo v začetku leta poslali vsem občinam. V okviru projektov Rastimo skupaj in Europe Goes Local smo iz partnerske ponudbe za občine izvedli individualne aktivnosti za občine v obliki posvetovanj o digitalni komunikaciji z mladimi, vključevanju mladih v procese odločanja oziroma vzpostavitev organov za soodločanje mladih ter v obliki sodelovanja na sestankih organov za soodločanje mladih. Sodelovali smo z občino Rogaška Slatina, Lukovica, Novo mesto, Slovenska Bistrica in Ljutomer.

Poleg sodelovanja z občinami v omenjeni partnerski ponudbi smo s projektom Rastimo skupaj individualno podprli tudi mladinske organizacije v Tolminu ter Beli krajini (občina Metlika, Črnomelj in Semič). V Tolminu smo izvedli svetovanje za prenovo in vzpostavitev komunikacijskih kanalov za mlade, v Beli krajini smo svetovali pri aktivaciji Mladinskega sveta Bela krajina in povezovanju Mladinskega sveta Bela krajina z omenjenimi občinami, v Črnomlju smo sodelovali na posvetu z mladimi, ki ga je organiziral Regijski NVO center - stičišče nevladnih organizacij regije Jugovzhodna Slovenija. Dogodke smo načrtovali tudi z Mestno občino Maribor, Mestno občino Novo mesto ter občino Miren-Kostanjevica in Dobrova P. G. vendar smo jih zaradi ukrepov povezanih s preprečevanjem širjenja virusne bolezni COVID-19 prestavili na naslednje leto.

Aktivno smo sodelovali pri organizaciji letne konference ”Mladost je norost, po občini skače, kjer je most”, ki je potekala 11. novembra 2020, v virtualnem okolju. Konferenca je bila namenjena krepitvi podpornih struktur za razvoj mladinskega dela in mladinske politike v lokalnih skupnostih ter mreženju predstavnikov občin, medsebojnemu povezovanju in izmenjavi dobrih praks. Soorganizatorji konference so bili: Nacionalna agencija programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota – Movit, Urad Republike Slovenije za mladino, Mladinska mreža MaMa, Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Novo mesto in Občina Brežice.