Skoči do osrednje vsebine

Zaključen izbor prijaviteljev v Republiki Sloveniji za kandidaturo za Evropska digitalna inovacijska stičišča (EDIH)

Vlada Republike Slovenije se je prejšnji teden seznanila z izborom kandidatov, prijavljenih na javni poziv za izbor digitalnih inovacijskih stičišč (DIH) za Evropska digitalna inovacijska stičišča (EDIH), s sedežem v Sloveniji.

Na podlagi ocen medresorske strokovne komisije slovenskega javnega poziva za izbor digitalnih inovacijskih stičišč (DIH) za evropska digitalna inovacijska stičišča (EDIH) Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo predlagata, da se Evropski komisiji kot izbrane nacionalne kandidate EDIH postopek predlaga:

  1. 4P DIH, Univerza v Ljubljani, Kongresni trg 12, 1000 Ljubljana,
  2. DIGI-SI, Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor,
  3. SRC-EDIH, Razvojni center Novo mesto d.o.o., Podbreznik 15, 8000 Novo mesto.

Evropska komisija je v okviru Programa za digitalno Evropo (ang. Digital Europe Programme: DEP) predvidela vzpostavitev evropskih digitalnih inovacijskih stičišč (ang. European Digital Innovation Hubs: EDIH).

Kot navaja dokument Digital Innovation Hubs in Digital Europe Programme, bodo imeli EDIH-i v DEP osrednjo vlogo pri spodbujanju širše uporabe umetne inteligence, super-računalništva (HPC), kibernetske varnosti ter drugih digitalnih tehnologij s strani gospodarstva (zlasti mikro, malih in srednjih podjetij: MSP) ter organizacij javnega sektorja.

Namen EDIH-ov je zagotavljanje potrebne mednarodne konkurenčnosti evropskega prostora pri uvajanju digitalne preobrazbe. EDIH-i tako zagotavljajo podporo podjetjem, še posebej MSP, javni upravi in drugim entitetam, ki uvajajo nove pristope, procese, postopke itd. z uporabo naprednih tehnologij oziroma podporo uporabnikom, ki želijo testirati svoje napredne rešitve, se seznaniti z možnosti sodelovanja, tudi s tujimi partnerji, spoznali dobre prakse iz evropskega prostora, nadgraditi svoja znanja in kompetence ali potrebujejo svetovanja glede digitalne preobrazbe.

Skladno z usmeritvami iz omenjenega dokumenta je Ministrstvo za javno upravo v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravilo in oktobra 2020 objavilo Javni poziv za izbor digitalnih inovacijskih stičišč (DIH) za Evropska digitalna inovacijska stičišča (EDIH).

Medresorska strokovna komisija (predstavniki ministrstva, pristojnega za javno upravo in ministrstva, pristojnega za gospodarstvo) je prispele vloge pregledala in ocenila na podlagi meril, določenih v javnem pozivu. Pripravila je izbor izbranih entitet in s tem zaključila prvo fazo postopka.  V javnem pozivu, je predvideno, da je naloga medresorske skupine še, da s predlogom izbranih entitet seznani Vlado Republike Slovenije, po seznanitvi pa o odločitvi obvesti prijavitelje ter izbor posreduje na Evropsko komisijo za drugo fazo postopka.

V drugi fazi postopka bo Evropska komisija objavila lasten postopek in pozvala predlagane izbrane nacionalne kandidate za EDIH k oddaji prijave ter izpeljala svoj postopek ocenjevanja vlog in sprejela končno odločitev o izboru. EDIH-i s sedežem v Sloveniji bodo postale le tiste entitete, ki bodo izbrane v obeh fazah postopka.