Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar drugič gostil neformalno srečanje skupine Central - 5, zunanje ministre Avstrije, Češke, Madžarske in Slovaške

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes na Brdu pri Kranju gostil ministre za zunanje zadeve držav skupine Central 5 (C5, in sicer ministra za evropske in mednarodne zadeve Republike Avstrije Alexandra Schallenberga, ministra za zunanje zadeve Češke republike Tomáša Petříčka, ministra za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Pétra Szijjárta in ministra za zunanje in evropske zadeve Slovaške republike Ivana Korčoka.

Minister dr. Logar je na srečanju predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, ki bo potekalo v drugi polovici letošnjega leta. Ob tem je poudaril pomen krepitve odpornosti Evropske unije na krize, kot so pandemije, in krepitev varnosti, vključno z obrambo pred kibernetskimi napadi. Pomembna prioriteta bo tudi gospodarska in socialna obnova Evropske unije z zeleno in digitalno preobrazbo. Menil je tudi, da mora biti Unija zanesljiv partner državam v svoji soseščini, ter izpostavil pomen krepitve transatlantskih odnosov.

Ministri so izmenjali informacije o ukrepih za omejitev pandemije COVID-19. Kljub omejitvam pri nenujnih potovanjih mora biti na enotnem trgu še naprej zagotovljen prost pretok blaga in storitev. Prednostna naloga v prihodnjih tednih in mesecih je pospešiti proizvodnjo in distribucijo cepiv kot tudi cepljenje. Ministri so se pogovarjali tudi o prihodnosti transatlantskih odnosov pod novo ameriško administracijo ter o odnosih s Kitajsko. Strinjali so se, da je sodelovanje med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike nujno za zagotavljanje trdnosti mednarodnega reda, ki temelji na pravilih, kar je še posebej pomembno za majhne države.

Glede odnosov med Unijo in Kitajsko so ministri delili mnenje, da si morajo članice prizadevati za dobro sodelovanje kljub določenim medsebojnim razlikam, ki jih obe strani morata obvladovati na konstruktiven način. Glede prihodnjih odnosov med Unijo in Združenim kraljestvom so menili, da naslednji izziv v odnosih med obema stranema predstavlja implementacija sporazuma o trgovini in sodelovanju. Čim bolj nemoteno izvajanje tega sporazuma je v interesu Evropske unije.

Ministri so prav tako govorili o gospodarskem sodelovanju med državami in v regiji.