Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na mednarodni konferenci v odziv na humanitarno krizo v Jemnu najavil nov humanitarni prispevek Slovenije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je danes v funkciji ministra za razvojno sodelovanje na povabilo generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov (OZN) Antónia Guterresa v imenu Republike Slovenije sodeloval na mednarodni konferenci na visoki ravni v odziv na humanitarno krizo v Jemnu. Najavil je dodatni prispevek Slovenije za nudenje humanitarne pomoči prizadetemu prebivalstvu v Jemnu.
Uradna grafika konference

Plakat virtualne mednarodne konference v odziv na humanitarno krizo v Jemnu | Avtor: OZN/OCHA, Giles Clarke

1 / 3

Konferenca, ki sta jo poleg OZN gostili Švica in Švedska in ki je združila številne visoke predstavnike držav, mednarodnih organizacij, skladov in nevladnih organizacij, je bila namenjena predvsem zagotovitvi zadostnih donacij za nudenje učinkovite in ustrezne humanitarne pomoči prizadetemu prebivalstvu Jemna. Konferenca je bila tudi priložnost za izražanje podpore prizadevanjem posebnega odposlanca OZN za Jemen Martina Griffithsa za zagotovitev miru, promocijo spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava ter varnega in neoviranega dostopa do humanitarne pomoči.

Državni sekretar dr. Raščan je v nagovoru izrazil zaskrbljenost glede strahotnih humanitarnih razmer v Jemnu. Glede na visoke potrebe ter apele mednarodnih humanitarnih organizacij za povečanje prispevkov se je Slovenija v letošnjem letu zavezala k 20 odstotnemu povečanju prispevka v primerjavi s preteklim letom in najavila pomoč v višini 120 tisoč evrov za obdobje 2021 - 2023 preko Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC). Slovenija bo tako od leta 2016 za humanitarno pomoč državi namenila skupno 520 tisoč evrov.

Državni sekretar dr. Raščan je izrazil visoko zaskrbljenost zaradi nadaljevanja spopadov in strani v konfliktu pozval, da se konstruktivno vključijo v prizadevanja posebnega odposlanca OZN Griffithsa za doseganje miru. Hutije je pozval k takojšnji zaustavitvi vojaške ofenzive na Marib. Obenem je izrazil zaskrbljenost glede pogostih kršitev mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic ter pozval k zagotovitvi odgovornosti. Pozval je tudi k okrepitvi prizadevanj celotne mednarodne skupnosti za doseganje politične rešitve in v zvezi s tem pozdravil okrepljena diplomatska prizadevanja ZDA.

Humanitarna kriza v Jemnu ostaja najhujša na svetu. Državi grozi vsesplošna lakota. Hkrati se država spopada s posledicami kolere in epidemijo covida-19 ter notranjo razseljenostjo prebivalstva. Več kot 20 milijonov ljudi potrebuje humanitarno pomoč. Za izvedbo vseh potrebnih humanitarnih aktivnosti bo v letu 2021 po Humanitarnem odzivnem načrtu OZN za Jemen potrebnih 3,85 milijard ameriških dolarjev.