Skoči do osrednje vsebine

Odločitve z 59. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

Vlada je na 59. seji obravnavala in sprejela eno točko s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Stališče do Predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o podaljšanju trajanja žlahtniteljskih pravic v Skupnosti za vrsto beluš ter skupine vrst cvetoče čebulice, grmasto jagodičje in okrasne lesnate rastline

Vlada je sprejela stališče Republike Slovenije k zadevi Predlog uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o podaljšanju trajanja žlahtniteljskih pravic v Skupnosti za vrsto beluš ter skupine vrst cvetoče čebulice, grmasto jagodičje in okrasne lesnate rastline. Slovenija Predlog podpira.

Cilj tega predloga je podaljšati varstvo žlahtniteljskih pravic v Skupnosti s 25 na 30 let za vrsto beluš ter skupine vrst cvetoče čebulice, grmasto jagodičje in okrasne lesnate rastline. V ta namen se bo s sprejetjem te uredbe trajanje varstva za zadevne vrste podaljšalo za pet let.

Predlagano podaljšanje obdobja varstva žlahtniteljskih pravic v Skupnosti iz 25 na 30 let je skladno s pristopom, da se vzpostavi ugodno pravno okolje za doseganje pravičnega povračila za žlahtnitelje. V primerjavi z veliko večino drugih vrst, kot so kmetijske rastline, je pri zadevnih vrstah potrebnega več časa, da se glede na  naložbe v raziskovalne dejavnosti ustvari primeren dohodek. Poleg tega je za tržno uvajanje in uveljavljanje nove sorte teh vrst potrebnega več časa.

Gre za tehnično izvajanje obstoječih zahtev, ki je zato skladno z veljavnimi predpisi s področja politike pravic evropskih žlahtniteljev rastlin. Uredba se bo uporabljala od 1. julija letos.