Skoči do osrednje vsebine

Minister Koritnik o pametnih mestih s predstavniki britanske vlade ter mest Maribor in Glasgow

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se je skupaj s predstavniki britanske vlade, predstavniki mest Glasgow in Maribor ter predstavniki vodilnih organov za inovacije iz Velike Britanije in Slovenije udeležil razprave o prihodnosti pametnih mest.
minister sedi pred računalnikom med nagovorom prek videopovezave

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se je udeležil razprave o pametnih mestih v organizaciji Britanskega veleposlaništva v Sloveniji | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

Minister Boštjan Koritnik je med drugim izpostavil pomen sodelovanja in izmenjave dobrih praks med Glasgowom in Mariborom ter drugimi mesti, saj imajo ta velik vpliv na podnebne spremembe, varnost in dobro počutje njihovih prebivalcev: "Veseli me, da je današnji dogodek združil uradnike državnih in mestnih organov iz Združenega kraljestva in Slovenije ter strokovnjake s področja inovacij pametnih mest." Ob tem je izpostavil željo, da v zvezi s tem slovenske občine poenotijo rešitve v smislu odpiranja podatkov in interoperabilnosti: "Ravno pred desetimi dnevi smo objavili javni razpis za demonstracijske projekte vzpostavljanja pametnih mest in skupnosti, ki bo občinam pomagal na poti digitalizacije. Za to je predvidenih 8 milijonov evrov evropskih sredstev. Upravičenci bodo konzorciji občin, upravičeni stroški pa vključujejo stroške dela, svetovanja in nakupa opreme."

Po Koritnikovem mnenju so trajnostna mesta in skupnosti ena ključnih rešitev za zmanjševanje zaskrbljujočih okoljskih in socialno-ekonomskih groženj. Z razširjeno uporabo digitalnih tehnologij pa lahko mesta in skupnosti postanejo še učinkovitejša ter s tem prispevajo k javni varnosti, trajnostnemu upravljanju okolja, s tem pa postajajo tudi snovalci digitalne preobrazbe celotne družbe.

Britanska veleposlanica Tiffany Sadler pa je v uvodu poudarila: "Glasgow in Maribor se morda razlikujeta po velikosti, vendar imata veliko pomembnih stičnih točk. Obe mesti si aktivno prizadevata na poti k trajnostnemu razvoju, zelenim tehnologijam in nizkoogljičnosti. Glasgow bo letos gostil podnebno konferenco COP26, zato je poglobljen obojestranski dialog med Slovenijo in Veliko Britanijo na tem področju še posebej pomemben in nujen."

Dogodek je organiziralo Britansko veleposlaništvo v Ljubljani skupaj z Mrežo za znanost in inovacije britanskega Ministrstva za zunanje zadeve (UK Science & Innovation Network) ter Centrom za pametna mesta in skupnosti Univerze v Mariboru.