Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar gost na rednem srečanju veleposlanikov držav članic EU v Sloveniji

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je na povabilo Luise Pais Lowe, začasne odpravnice poslov trenutno predsedujoče države Svetu Evropske unije Portugalske, udeležil rednega srečanja veleposlanikov držav članic EU, akreditiranih v Republiki Sloveniji. Srečanje v obliki videokonference je gostilo predstavništvo Evropske komisije v Ljubljani.
Minister na pogovoru

Minister dr. Logar v Hiši Evropske unije | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Minister dr. Logar je veleposlanike seznanil s trenutnim epidemiološkim stanjem v državi ter poudaril pomen nadaljnje tesne koordinacije ukrepov na ravni EU, s ciljem, da se kljub nekaterim nujnim omejitvenim ukrepom za zagotavljanje javnega zdravja med državami članicami zagotovi čim bolj neoviran pretok ljudi, blaga, kapitala in storitev.

Poudaril je, da je pandemija pokazala, kako pomembno je sodelovanje na EU ravni, vzorčen in izredno pomemben primer je zagotovitev cepiv. Kriza, ki jo je povzročila pandemija, je tudi pokazala, da je potrebno povečati sposobnost EU za soočanje s krizami takšnega obsega. Zato bo prva prednostna naloga Slovenije v času predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta 2021 povečati odpornost Unije, predvsem na področju zdravja in kibernetske varnosti.

Minister dr. Logar je veleposlanikom v nadaljevanju predstavil še preostale prednostne naloge slovenskega predsedovanja. Med njimi izstopa gospodarska prenova Evropske unije, ki mora temeljiti na digitalnem in zelenem prehodu, ter evropski način življenja s poudarkom na vladavini prava in ustreznih rešitvah za vprašanja, povezana z migracijami.

Na področju zunanjih odnosov EU si bo Slovenija prizadevala predvsem za napredek v procesu širitve Unije na Zahodni Balkan ter pri krepitvi evropske perspektive regije. Pomembna prioriteta na zunanjepolitičnem področju bo tudi krepitev transatlantskih odnosov, kar je ključno za napredek na številnih drugih področjih.

Srečanje se je začelo z minuto tišine v spomin na včeraj ubitega veleposlanika Italije v Kongu.