Skoči do osrednje vsebine

Izobraževanja glede uporabe spletne platforme »Access2Markets«

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Evropska komisija, Generalni direktorat za trgovino načrtuje vrsto seminarjev glede nove spletne platforme »Access2Markets«. Spletna predstavitev s prevodom v slovenščino bo potekala 25. februarja 2021 od 9.00 do 11.00.

Ciljna skupina so podjetja, poslovne organizacije, združenja in vsi, ki jih zanima delovanje in uporaba portala »Access2Markets«. Udeleženci bodo na izobraževanju imeli tudi možnost zastavljanja vprašanj. 

Udeležba je brezplačna, potrebna pa je registracija

Slovenski udeleženci se lahko udeležijo tudi ostalih izobraževanj glede portala v drugih jezikih, termini so dostopni na tej spletni strani.

Več o spletnem portalu »Access2Markets«

Spletni portal »Access2Markets« (dostop do trgov) je zasnovan z namenom, da bi pomagal podjetjem, še posebej malim in srednje velikim, pri trgovanju z državami izven EU, da bi čim bolje izkoristila prednosti trgovinskih sporazumov EU.

V pomoč je lahko tako podjetjem, ki že trgujejo mednarodno, kot tudi tistim, ki šele začenjajo raziskovati priložnosti na tujih trgih.

Na portalu  so na voljo podatki o izvozu kot tudi uvozu v EU za posamezne izdelke, na primer glede carinskih stopenj in davkov, carinskih postopkov, pravil o poreklu blaga, trgovinskih ovir, zahtev za posamezni izdelek, statistike in podobno. Podatki so na voljo za vse države EU in za več kot 120 izvoznih trgov po vsem svetu.

Portal vsebuje pregled in možnosti, kako izkoristiti  prednosti trgovinskih sporazumov EU. Vključuje tudi glavno novost, ki podjetjem pomaga razumeti in uporabljati pravila o poreklu blaga: orodje za samoocenjevanje pravil o poreklu blaga ROSA, ki filtrira in razloži pravila ter ponuja prilagojen seznam.

Portal je optimiziran za uporabo na pametnih telefonih in tabličnih računalnikih in je na voljo v vseh 24 uradnih jezikih Evropske unije. Njegova uporaba je popolnoma brezplačna.

Spletni portal lahko obiščete tukaj.