Skoči do osrednje vsebine

Izbrana najbolj inovativna živila leta 2021

Inštitut za nutricionistiko je danes razglasil najbolj inovativna živila leta 2021. Gre za živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo. Projekt podpira tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Tematska infografika

Tematska infografika | Avtor: MKGP

Posebnost letošnjega razpisa je bila, da so bili proizvajalci vnaprej povabljeni k razvoju polnozrnatih izdelkov. Vsa podjetja na razpisu sodelujejo brez stroškov, prejeta nagrada pa jim omogoča možnost promocije izdelkov ob uporabi posebnega znaka.

Pridelava in predelava živil v Sloveniji predstavljata pomembni gospodarski panogi, v ospredje pa prihajajo tudi želje potrošnika, da bi kupoval slovenska živila. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek ob razglasitvi letošnjih nagrajencev: »Razvoj inovativnih, zdravju koristnih živil je koristen za celotno agroživilsko verigo. Spodbuja tako pridelavo kot predelavo lokalne hrane, proizvajalcem omogoča trženje tovrstnih živil, potrošniku pa omogoča raznoliko ponudbo in izbiro. Vse to je koristno tako za razvoj podeželja, razvoj podjetij kot tudi za zdravje potrošnikov in naše okolje . Epidemiološka situacija nas je soočila z novimi izzivi in ponosen sem na celoten sektor pridelave in predelave hrane, saj potrošnikom ves čas zagotavljamo nemoteno oskrbo z živili. Veseli me tudi, da so v tem času potrošniki spoznali pomembnost lastne pridelave in predelave hrane. To se odraža v nakupnih navadah potrošnikov, poseganju po lokalni hrani, pa tudi po raznoliki in večji ponudbi lokalnih ponudnikov ter njihovih inovativnih prodajnih pristopih.«

Podrobnosti o projetku ter letošnjih najbolj inovativnih živil najdete na spletni strani Inštituta za nutricuionistiko NUTRIS.