Skoči do osrednje vsebine

Cigler Kralj: zagotovili smo 1280 novih mest v domovih za starejše, investicije nadaljujemo

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podelilo 1280 novih mest za uporabnike storitev institucionalnega varstva v domovih za starejše za celotno območje Republike Slovenije in z začetkom opravljanja v letu 2022, sledi iz Poročila strokovne komisije za pregled in presojo ponudb, prispelih na javni razpis za podelitev koncesij za institucionalno varstvo za starejše (celodnevno varstvo). Ministrstvo nadaljuje z investicijami v kapacitete za starejše tako iz evropskih kot proračunskih sredstev.

Minister Janez Cigler Kralj je od prvega dne nastopa svojega mandata na prvo mesto postavil skrb za starejše in vzpostavitev kvalitetnega in vsem dostopnega sistema oskrbe za starejše. Za doseganje tega cilja, ''predstavljajo dodatna mesta iz naslova podeljenih koncesij pomemben korak, ki mu bodo sledili še drugi'', je na vladni novinarski konferenci dne 16. 2. 2021 povedal Cigler Kralj. ''Resno sem mislil, ko sem ob prevzemu funkcije obljubil, da bom zagotovili dodatne prostorske kapacitete v domovih starejših občanov. In danes, po slabem letu svojega mandata, lahko z vami že delim novico, da smo zagotovili 1280 novih mest za institucionalno varstvo starejših'', je še dodal.

Na dolgoletne prostorske stiske v domovih za starejše je drastično opozorila epidemija covid-19.

Ministrstvo bo poleg podeljenih koncesij za opravljanje institucionalnega varstva starejših dodatna mesta zagotovilo tudi z intenzivnim črpanjem evropskih sredstev in z investicijami kritimi s sredstvi v višini 30 milijonov evrov, ki so že zagotovljena za naslednji dve leti v proračunu Republike Slovenije. V letu 2017 je v proračunu za gradnjo domov bilo namenjenih 0 evrov, v letu 2018 in 2019 pa skupaj le 3 milijone.

Skupaj s Službo Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) so na ministrstvu tudi pristopili k zagotovitvi dodatnih kohezijskih sredstev iz naslova pobude React-EU. Sredstva bodo namenjena sofinanciranju projektov prenove, nadgradnje ali novogradnje primernih in varnih kapacitet in nujnih prilagoditev prostorov izvajalcev institucionalnega varstva.

Poročilo

Razpis