Skoči do osrednje vsebine

Delna sprostitev veljavnih ukrepov na področju športa oziroma pri izvajanju športnih programov

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Vlada Republike Slovenije je v četrtek, 11. februarja, izdala nov odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov. Odlok je začel veljati s 15. februarjem in velja do 19. februarja, na današnji novinarski konferenci pa ga je predstavil državni sekretar Marjan Dolinšek.

Z novim odlokom je vlada delno sprostila veljavne ukrepe tudi na področju športa oziroma pri izvajanju športnih programov, tako za športnike kot tudi za rekreativce.

V športni proces so se s ponedeljkom lahko vrnili vsi registrirani športniki, v skupinah lahko vadijo vsi rekreativci, tako na zunanjih površinah kot v zaprtih športnih objektih. Na področju izvajanja športne vadbe športnikov oziroma treningov se dodatno sprošča izvajanje treningov za vse mlajše selekcije športnikov na nadzorovan in varen način.

Izvajanje treningov za mlajše športnike je dovoljeno v skupinah do največ 10 športnikov ob konstantnem vzdrževanju varnostne razdalje – vsaj 2 metra. Strokovni delavci v športu (trenerji) ne štejejo v omejitev števila športnikov.

Odlok po novem dodatno sprošča izvajanje športnih tekmovanj na državni ravni v kolektivnih športnih panogah hokej na ledu, košarka, nogomet, odbojka, rokomet, vaterpolo in futsal - mali nogomet. Po novem je dovoljeno izvajanje ligaških tekmovanj za člane drugega kakovostnega nivoja (2. državna liga) ter za mladince prvega kakovostnega nivoja (1. državna mladinska liga).

V individualnih športnih panogah je z novim odlokom dovoljeno izvajanje ligaških tekmovanj na državni ravni in državnih prvenstev za člane in dodatno za mladince.

Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih še vedno ni dovoljena.

Na področju športno rekreativne dejavnosti od danes naprej lahko telovadijo vse generacije prebivalcev, tako na prostem kot v zaprtih športnih prostorih. Znova je dovoljeno organiziranje skupinskih športnih aktivnosti v skupinah do največ 10 vadečih, ob konstantnem vzdrževanju vsaj 2 metrske razdalje. Strokovni delavci v športu (trenerji) ne štejejo v omejitev števila vadečih.

Od ponedeljka je v zaprtih prostorih med drugim dovoljeno igranje tenisa, badmintona, vadba na fitnes napravah, plavanje, plezanje, drsanje in skupinske vadbe. na prostem se znova lahko izvajajo tečaji smučanja do 10 oseb. Navkljub temu, da odlok ne predpisuje minimalne površine na posameznega obiskovalca v zaprtih športnih objektih, priporočamo, da se za uporabo vadbenih površin tudi v primeru individualne vadbe upošteva omejitev 1 vadečega na 20 kvadratnih metrov vadbene površine.

Odlok sledi nacionalni strategiji izvajanja množičnega testiranja s ciljem omejevanja širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, zaradi česar se od ponedeljka dalje morajo vsi strokovni delavci v športu (trenerji in tudi vaditelji rekreativne vadbe) redno testirati. Negativni test na prisotnost novega koronavirusa je tako pogoj za vodenje športne vadbe športnikov in rekreativcev. testa ne potrebujejo tisti, ki so virus preboleli v preteklih šestih mesecih ali so bili že cepljeni z drugim odmerkom enega izmed akreditiranih cepiv. Za udeležence športne vadbe testiranje ni predpisano.