Skoči do osrednje vsebine

Najsodobnejša oprema za večjo zaščito vojakov v vseh pogojih

Na redni tedenski novinarski konferenci smo danes predstavili nove in modificirane artikle uniforme in intendantske opreme Slovenske vojske.

Novosti pri uniformi Slovenske vojske je predstavila Veronika Vrhunc iz Direktorata za logistiko Ministrstva za obrambo (MO). Gre za artikle bojne uniforme, kamor sodijo oblačila iz ognjevarnih oziroma težko gorljivih materialov ter zimska maskirna oprema. Nova ognjevarna oblačila so iz ognjevarnega materiala z grafenom, ki v stiku s plamenom ekspandira in pogasi plamen. Stopnja ognjevarne zaščite je visoka. Oblačila so zasnova tako, da hitro odvajajo vlago in povezana z ostalim oblačilnim sistemom. Posodobili smo tudi zimsko maskirno obleko, ki je namenjena pripadnikom Slovenske vojske, ki delujejo v snegu oziroma s snegom pokriti površini. Obenem pa smo predstavili tudi ostale artikle bojne uniforme iz nove tkanine, polo majice, lažja bojna uniforma, poletni čevelj gležnjar, letno in zimsko perilo, poletna in zimska taktična majica, dežni komplet in taktična termo jakna in termo hlače.

V nadaljevanju je Aleš Lebar, prav tako iz Direktorata za logistiko MO, predstavil novo intendatnsko opremo, ki obsega opremo za bivanje na terenu. Le-ta nudi učinkovito zaščito pred vremenskimi in drugimi dejavniki, sestavljena je iz spalnega kompleta (zimske in letne spalne vreče), samonapihljive podloge za spanje, ponča, šotorskega krila in gamaš. Šotorsko krilo in zimski pončo sta novosti, ki v Slovenski vojski še nista bili uporabljeni. Vsak kos opreme bo opremljen z nalepko NFC, ki bo s pomočjo mobitela omogočala povezavo na internetno stran, kjer bodo video navodila za uporabo in vzdrževanje.

Uvajamo tudi novo oziroma modificirano opremo za nošenje – 90- in 30-litrski nahrbtnik ter oprtnik za prenos oborožitve in streliva.

Kot je poudaril polkovnik Anže Rode, predsednik Komisije za uniforme in oznake Slovenske vojske, bodo slovenski vojaki opremljeni z najsodobnejšo opremo, ki jo ponuja trg. Izdelana je iz kakovostnih materialov, ki nudijo ustrezno zaščito v vseh pogojih.

S polno investicijo v osebno transportno opremo bomo izpolnili cilje zmogljivosti in pripadnike SV opremili za nadaljnje obdobje 10-15 let ter jim zagotovili delovanje v vseh klimatskih, zemljiščnih in vremenskih razmerah.

Video posnetka (youtube MORS)

Bela maskirna in nova bojna uniforma SV

Dežni pončo in bivak SV