Skoči do osrednje vsebine

Minister Koritnik predstavil izhodišča za prenovo plačnega sistema javnega sektorja

Na današnji seji pogajalske komisije je minister za javno upravo Boštjan Koritnik reprezentativnim sindikatom predstavil izhodišča za prenovo plačnega sistema javnega sektorja, ki jih je konec prejšnjega tedna sprejela vlada.

Uvodoma je minister poudaril, da so spremembe plačnega sistema po dvanajstih letih nujne, ter da vse več deležnikov v javnem sektorju izraža željo po spremembi, ki bo zagotavljala boljšo povezanost plačila za delo z rezultati dela, večjo fleksibilnost pri določanju višine plače, manj administriranja in poenostavitve sistema.

Predstavljena izhodišča za prenovo plačnega sistema javnega sektorja določajo skupne temelje plačnega sistema javnega sektorja, s poudarkom na večji variabilnosti in povezanosti plače z rezultati dela, večji fleksibilnosti, manj administriranja in poenostavitvah sistema ter drugačni obravnavi storitvenega dela javnega sektorja, je še pojasnil minister ter izrazil prepričanje, da pripravljena vsebina ustrezno naslavlja tudi izzive, zaradi katerih so bile v zadnjem času izražene želje za ločeno ureditev plačnega sistema v nekaterih dejavnostih.

Sindikalna stran se je na predstavljeno vsebino sicer delno odzvala že v današnji razpravi, dogovorili pa so se tudi za možnost posredovanja pisnih odzivov do naslednje seje pogajalske komisije, ki bo čez en teden.

Kot je še pojasnil minister Koritnik, bo v naslednjem koraku vladna stran pripravila besedilo zakona in ga predstavila sindikatom, čemur bo sledilo usklajevanje.