Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. februarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 13. 2. 2021 opravljenih skupaj 1.373.166 testiranj (PCR in HAGT). 13. 2. 2021 je bilo opravljenih 7.123 testiranj (1.848 PCR in 5.275 HAGT) in potrjenih 329 novih okužb s COVID-19 (329 PCR in 0 HAGT), kar skupno znaša 17,8 odstotka pozitivnih testov (17,8 odstotka PCR in 0 odstotka HAGT). Do 13. 2. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 70.752 oseb, z dvema odmerkoma pa 47.647.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 13. 2. 2021 v bolnišnicah zdravili 740 bolnikov s COVID-19, od tega 139 na intenzivni negi, 31 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 12 oseb, od marca 2020 skupaj 3.717.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 14. 2. 2021 vključenih 511 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 19 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Med vikendom je organizirana pripravljenost na domu. O posebnostih niso poročali.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči.

Potekala so testiranja s hitrimi antigenskimi testi zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Policija je 13. 2. 2021 izdala 444 potrdil o napotitvi v karanteno (od tega 59 mladoletnim osebam) in uvedla 69 postopkov o prekrških na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih. Kontrolo so izvajali na 2.145 lokacijah.

Od 15. 2. 2021 do 19. 2. 2021 bodo zimske počitnice za območje jugovzhodne Slovenije. Za ostale učence osnovnih šol in dijake zaključnih letnikov srednješolskega izobraževanja se bo pouk izvajal v prostorih šol.

Potres

Izpostava Novo mesto

Ob 17.18 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,0 v bližini Novega mesta, 57 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Novega mesta z okolico. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.25 je na poti proti Zgornjemu Martuljkovemu slapu, občina Kranjska Gora, padel in se poškodoval planinec. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora in helikopter Slovenske vojske z dežurno GRS ekipo na Brniku. Poškodovanca so oskrbeli na kraju in s helikopterjem prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.39 se je pri Gojški staji na Veliki planini, občina Kamnik, poškodoval planinec. Posredovali so goski reševalci GRS Kamnik, ki so planinca s poškodovano nogo prepeljali v dolino in ga predali kamniškim reševalcem.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.31 si je planinec pri sestopu z Gradiške ture v občini Vipava poškodoval gleženj. Posredovali so gorski reševalci GRS Tolmin - skupina Ajdovščina, ki so imobilizirali poškodovanega planinca in ga prenesli do reševalnega vozila Nujne medicinske pomoči (NMP) Ajdovščina.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 18.58 se je na avtocesti Dramlje-Tepanje v občini Šentjur osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj, odklopili akumulator in posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 22.07 je na avtocesti Žalec - Šempeter v občini Žalec prišlo do nesreče z udeležbo osebnega vozila. Voznico je obšla slabost. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj, nudili pomoč reševalcem NMP in pregledali območje prometne nesreče. Vzrok pregleda je bila možnost, da je v nesreči udeležena še ena oseba in je zunaj vozila.

Izpostava Maribor

Ob 13.23 je pri naselju Markečica, občina Oplotnica, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste in trčil v drevo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Slovenske Konjice so s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem in policiji.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 16.14 je na Cesti 1. maja na Senovem, občina Krško, gorelo v dimniku v kletnih prostorih večstanovanjskega objekta. Gasilci PGE Krško so požar pogasili, prezračili prostore in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

Izpostava Kranj

Ob 1.01 je v naselju Stara Loka, občina Škofja Loka, zagorel grelnik vode ter izolacija v kurilnici stanovanjskega objekta. Lastniki objekta in sosedje so požar pogasili že pred prihodom gasilcev na kraj dogodka. Ena oseba se je nadihala dima in opekla po roki, zato je potrebovala zdravniško pomoč, ki so jo nudili reševalci NMP Škofja Loka. Gasilci PGD Stara Loka in Škofja Loka so dokončno pogasili požar, s termovizijsko kamero pregledali okolico požara in svetovali lastnikom, da zaradi smradu ne prenočijo v objektu.

Ob 5.49 je v Podreči, občina Kranj, zagorel lesen strop okoli dimnika v starejši stanovanjski hiši. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Mavčiče so pogasili požar ter prezračili prostore.

Ob 10.33 so se v dimniku stanovanjske hiše na Potokih v občini Jesenice vnele saje. Gasilci GARS Jesenice so požar pogasili, preventivno očistili obe tuljavi in okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 19.07 je v Logu nad Škofja Loko, zagorelo na krušni peči v stanovanjski hiši. Gasilci iz PGD Škofja Loka in Stara Loka so pogasili goreče odeje ter prostore prezračili in pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.24 so na Papirniškem trgu v Ljubljani gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Zg. Kašelj so očistili dimnik, iznesli saje ter naročili lastniku za strokovni pregled dimnika.

Ob 10.44 je prišlo do dimniškega požara v stanovanjski hiši v naselju Gaberska Gora, občina Litija. Posredovali so gasilci PGD Gabrovka, ki so pregledali prostore in počakali, da mine nevarnost ter očistili dimnik. Materialna škoda ni nastala.

Ob 11.17 je prišlo v Zamostcu, občina Sodražica, prišlo do dimniškega požara v stanovanjski hiši. Posredovali so gasilci PGD Sodražica in Zamostec, ki so zavarovali kraj, počakali, da mine nevarnost, opravili pregled s termo kamero in očistili dimnik. Materialna škoda ni nastala.

Ob 20.08 so v naselju Stari trg v občini Ivančna Gorica gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci iz PGD Višnja Gora so goreče saje pogasili in dimnik ohladili ter s termovizijsko kamero objekt preventivno pregledali. Materialna škoda ni nastala. Stanovalcem so svetovali obisk dimnikarja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.06 je zagorelo v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta v kraju Planina, občina Ajdovščina. Požar so pogasili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in PGD Ajdovščina in okolico dimniške tuljave pregledali z termo kamero.

Ob 14.40 je v kraju Lipa v občini Miren-Kostanjevica gorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Kostanjevica, ki so požar pogasili, opravili pregled z termo kamero in lastniku odsvetovali kurjenje dokler dimniško tuljavo ne pregleda dimnikar.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 00.24 je v naselju Stari trg, občina Slovenj Gradec, zagorelo gospodarsko poslopje velikosti 5 x 7 metrov. Gasilci PGD Stari trg, Slovenj Gradec, Sele-Vrhe in Golavabuka so požar pogasili. Objekt je popolnoma uničen. Gasilci so uspeli obvarovati  sosednjo hišo in bližnji gozd. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 16.21 je na cesti Dovje–Mojstrana, občina Kranjska Gora, prišlo do požara na osebnem vozilu. Gasilci GARS Jesenice ter PGD Dovje in Mojstrana so požar na vozilu pogasili.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.46 je pri Mali vas, občina Bovec, gorelo na travniku. Posredovali so gasilci PGD Bovec, ki so travniški požar, na površini približno 1000 kvadratnih metrov, pogasili.

Ob 21.18 je ob reki Vipavi med Dombravo in Prvačino, občina Renče - Vogrsko, gorelo zapuščeno vozilo. Gasilci iz PGD Renče - Vogrsko in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost -Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica so požar pogasili.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.28 sta na Glavarjevi ulici v Ljubljani gorela zabojnika za papir in embalažo. Zabojnika, ki sta uničena so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 1.58 je na Ulici Hermana Potočnika v Ljubljani gorel zabojnik za papir. Ostanke uničenega zabojnika so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 13.41 je v kletnih prostorih poslovne stavbe ob Celovški cesti v Ljubljani gorel koš za smeti. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje so na kraju ugotovili, da je požar pogasil že varnostnik. Gasilci so koš odstranili ter prezračili prostore.

Ob 18.20 je na Ulici Matije Blejca na Duplici v občini Kamnik gorelo v zabojniku za komunalne odpadke. Posredovali so gasilci PGD Kamnik in Duplica, ki so pogasili gorečo vsebino zabojnika.

Ob 19.20 so v Pokopališki ulici v Ljubljani goreli trije komunalni zabojniki v njim predvidenem objektu pred stanovanjskim blokom. Požar so pogasili gasilci iz GB Ljubljana in PGD Zadobrova-Sneberje-Novo Polje. Zabojniki so uničeni, objekt dimenzij približno 3x2 metra pa poškodovan.

Ob 23.05 je pred stanovanjskim blokom v Majde Vrhovnikove ulici v Ljubljani gorel komunalni zabojniki za papir. Požar so pogasili gasilci iz GB Ljubljana. Zabojnik je uničen.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.10 je v Naselju na šahtu v kraju Kisovec, občina Zagorje ob Savi, gorel zabojnik s komunalnimi odpadki. Gasilci PGD Loke so zabojnik pogasili in pregledali okolico.

Eksplozije

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.03 je v Murski Soboti na Stari ulici prišlo do manjše eksplozije v kuhinji stanovanja, zaradi uhajanja plina. Nihče ni bil poškodovan, je pa nastala materialna škoda na inventarju v kuhinji. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, ki so odklopili plinsko jeklenko, pregledali prostore in prezračili stanovanje.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.50 je v kraju Kostanjevica na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, občan pri čiščenju poti našel NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske pokrajine sta odstranila in shranila na varno topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg in topovski vžigalnik mase 0,5 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 20.22 so v Ulici Florjana Pohlina v Žalcu gasilci PGD Žalec s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje bloka. V kopalnici so našli onemoglo osebo in ji nudili prvo pomoč. Reševalci NMP Žalec in Celje so jo oskrbeli in odpeljali v SB Celje.

Izpostava Maribor

Ob 8.49 se je na Partizanski cesti v Mariboru otrok zaklenil v stanovanje. Gasilci GB Maribor so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata in omogočili staršem vstop v stanovanje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/