Skoči do osrednje vsebine

Ministra Vrtovec in Hojs ter državna sekretarja Cuderman in Orehovec predstavili odločitve vlade

Na današnji popoldanski novinarski konferenci o stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman in državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec.

S ponedeljkom 15. februarja bodo smučarji lahko smučali s predložitvijo negativnega testa, ki ne bo starejši od sedmih dni, je odločitev vlade predstavil Vrtovec. Do spremembe odloka je bil test lahko star samo 24 ur. Pomembno pa je spoštovati ukrepe, predvsem varnostno razdaljo pri čakanju na uporabo žičniške naprave. Javni potniški promet bo z odpiranjem šol prešel na redni delavniški vozni red.

Pri avtošolah se podobno kot pri smučarjih uvaja sprememba, da mora inštruktor imeti negativni test, ki ni starejši od treh dni, isto velja za uporabnike. Isto velja za taksiste pri izvajanju taksi službe.

Uvaja pa se pravilo glede dokazovanja negativnega testa na koronavirus, saj testa ni treba opravljati prebolevnikom, in sicer v času med 21 dnevi in šestimi meseci po pozitivnem testu. Testiranje ni potrebno tudi za tiste, ki so se že cepili. Izjema glede dokazovanja negativnega testa velja tudi za otroke, mlajše od 12 leta, ki so v spremstvu staršev.

Trenutno veljavni Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom se podaljšuje do vključno nedelje, 14. februarja. Z dodatnim novim odlokom, ki bo veljal od ponedeljka, 15. februarja, naprej, se večinoma ohranjajo enake izjeme kot v trenutnem odloku, dodatno pa se uvajajo nekatere spremembe. Cuderman je potrdila, da se z odlokom odpirajo vse trgovinske dejavnosti.

Odlok prinaša nekatere manjše spremembe:

– izjema prodaje kmetijskih pridelkov na kmetiji se odslej ureja v okviru izjeme o osebnem prevzemu blaga in hrane na prevzemnih mestih, pri kateri ni pogoj testiranje zaposlenih;

– pri storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja je v skladu z odpravo prepovedi zbiranja oseb določeno, da se jih po novem lahko udeleži do največ deset oseb;

– dejavnost, ki je bila do zdaj v izjemah izrecno navedena, torej ponujanje blaga na odprtih tržnicah, je odslej zajeta v alineji trgovinska dejavnost.

Pri izvajanju storitev ostajajo enake omejitve kot do zdaj pri dovoljenem številu potrošnikov na kvadratni meter, torej ena stranka na 30 kvadratnih metrov oziroma ena stranka na prostor, če je prostor manjši od 30 kvadratnih metrov, ter ena stranka na 10 kvadratnih metrov na odprti tržnici. Pri izvajanju storitev izobraževanja pa se upošteva ukrep zbiranje oseb do največ deset udeležencev. 

Najpomembnejša sprememba odloka pa je, da od potrošnika oziroma stranke ne zahteva več predložitve negativnega testa testiranja za uporabo storitev.

Predvideva pa dve kategoriji glede izvajanja dejavnosti. Za prvo kategorijo ni potreben negativen test za izvajalce dejavnosti, v drugi kategoriji pa je test obvezen.

Izjeme brez pogoja testa so enake kot do zdaj, le da se v enako kategorijo dodajajo tudi te storitve:

– ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo,

– opravljanje dejavnosti priprave jedi in pijač v primeru dostave,

– opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance.

Druga kategorija s pogojem testa za izvajalca oziroma zaposlenega vsebuje delno spremembo pri dejavnostih higienske nege, saj so vse te storitve (vključno s frizerskimi storitvami in pedikuro) po novem vključene med izjeme s pogojem testa za izvajalca.

Tako druga kategorija z obvezo testiranja in pogojem negativnega testa za izvajalca oziroma zaposlenega po novem zajema:

  • opravljanje trgovinske dejavnosti, kot jo ureja zakon, ki ureja trgovino;
  • druge servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže;
  • storitve nepremičninskega posredovanja;
  • storitve higienske nege (kot na primer storitve frizerskih salonov, kozmetične dejavnosti, pedikura, manikira, dejavnosti salonov za nego telesa);
  • storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja do 10 oseb (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice);
  • storitve salonov za nego živali.

Zaposleni lahko po novem namesto negativnega rezultata hitrega oziroma PCR-testa predložijo tudi:

– dokazilo, da so bili cepljeni proti COVID-19, vendar pod pogojem, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, od proizvajalca Moderna najmanj 14 dni in proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni in največ tri mesece za posamezno cepivo od navedenih dni po cepljenju;

– dokazilo o pozitivnem rezultatu hitrega ali PCR-testa, ko je od odvzema brisa preteklo najmanj 21 dni in največ šest mesecev, s čimer oseba dokazuje preboleno bolezen in imunost, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Za zaposlene v trgovinski dejavnosti bo podobno kot za zaposlene v vzgoji in izobraževanju uveljavljen protokol o presejalnem testiranju, stroške testiranj bo povrnila država.

Orehovec je razveselil učence osnovnih šol, saj se s prihodnjim tednom v zahodni Sloveniji v osnovne šole vrača 107.227 učencev in približno 6.000 učiteljev, 83.820 učencev in dijakov vzhodnega dela Slovenije pa bo odšlo na počitnice.

Veljajo pa za učni proces v osnovnih šolah naslednje značilnosti:

  • ves čas se pouk izvaja v enotni skupini oziroma mehurčku, ki je enak matičnemu oddelku;
  • tako razredni pouk kot tudi predmetni pouk sta za učence organizirana v matičnih učilnicah. Učenci učilnic ne menjajo;
  • v zaprtih šolskih športnih objektih se za učenke in učence ne izvajajo dejavnosti, ki niso del programov vzgojno-izobraževalnega zavoda in jih izvajajo zunanji izvajalci.

V prostore srednjih šol se prihodnji teden vrača tudi 11.000 dijakinj in dijakov zaključnih letnikov srednješolskega izobraževanja ter 655 vključenih v izobraževalne programe nižjega poklicnega izobraževanja. Šolski prostori in delavnice se odpirajo za izvedbo praktičnega pouka srednješolcev ter za okoli 100 udeležencev izobraževanja odraslih.

Ukrepi se delno sproščajo tudi v višjih strokovnih in visokošolskih zavodih, kjer so s spremembo odloka dovoljeni izpiti in seminarji za do 10 udeležencev. V umetniških gimnazijah in glasbenih šolah je dovoljena individualna izvedba pouka.

V vrtcih, torej na področju predšolske vzgoje, ni sprememb. Vrtci so odprti kot običajno, po podatkih Skupnosti vrtcev Slovenije je trenutno vanje vključenih približno 74 odstotkov otrok v državi.

Na področju športa bo od sobote dalje tudi za preostale registrirane športnike, ki do zdaj niso bili opredeljeni med izjemami, ponovno dovoljena brezkontaktna športna vadba. Ta se izvaja individualno oziroma v skupini do deset športnikov ob neprekinjenem vzdrževanju vsaj dveh metrov medsebojne razdalje. Proces športne vadbe športnikov je dovoljeno izvajati v varnih vadbenih skupinah oziroma mehurčkih. Ponovno je dovoljena tudi brezkontaktna športno rekreativna dejavnost, ki se izvaja individualno oziroma v skupini do deset vadečih ob neprekinjenem vzdrževanju vsaj dveh metrov medsebojne razdalje.

Vlada je potrdila, Hojs pa je to predstavil javnosti, da omejitev prehoda med občinami in regijami ne velja več, od ponedeljka 15. februarja bo dovoljeno gibanje po vsej državi. Gibanje v nočnem času ostaja v veljavi, podobno ureditev ima večina evropskih držav, na primer Avstrija, Belgija, Ciper, Češka, Francija, Grčija, Irska, Italija, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Portugalska, Romunija in Slovaška. Večina evropskih držav pa nima omejitve gibanja med regijami, s ponedeljkom se jim bo pridružila tudi Slovenija.

 

 

 

Jernej Vrtovec

Jernej Vrtovec | Avtor: Danijel Novakovič/STA

1 / 3