Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Simoniti sprejel madžarskega veleposlanika v Sloveniji gospoda Andorja Ferenca Dávida in direktorico Madžarskega kulturnega inštituta Ljubljana gospo Bíborko G. Molnár

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti in madžarski veleposlanik gospod Andor Ferenc Dávid sta soglašala, da je medkulturno sodelovanje med državama dobro.

Ker bo prihodnje leto minilo trideset let od vzpostavitve diplomatskih stikov med Slovenijo in Madžarsko, je možna tudi nadgradnja sodelovanja na področju kulture in umetnosti. Madžarski veleposlanik je ministra za kulturo seznanil, da v okviru obeležitve te obletnice snujejo program, ki bo vključeval slovenske ustvarjalke in ustvarjalce ter doma in v tujini prepoznavne Slovence.

Pri promociji kulture in umetnosti, boljšemu spoznavanju posebnosti obeh kultur ter graditvi mostov med ustvarjalci in ustvarjalkami obeh držav ima pomembno vlogo tudi Madžarski kulturni inštitut. Minister dr. Vasko Simoniti je madžarskega veleposlanika in direktorico kulturnega inštituta seznanil z aktivnostmi, povezanimi s predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije. Veleposlanik pa je dejal, da bo v času slovenskega predsedovanja Madžarska predsedovala Višegrajski skupini. Možno je sodelovanje tudi v luči obeh predsedovanj.

Veleposlanik in minister sta ob koncu srečanja izmenjala informacije o ukrepih na področju kulture v času epidemije covida-19. Slovenija si je že po prvem valu epidemije prizadevala, da kulturne institucije čimprej odpre za javnost. Že konec aprila 2020 smo med prvimi evropskimi državami s primernimi ukrepi omogočili odprtje muzejev, galerij in knjižnic, s 1. junijem pa sprostili še uprizoritve dejavnosti, ki so se v poletnem času preselile predvsem na odprta prizorišča.