Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. februarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 3. 2. 2021 opravljenih skupaj 1.187.173 testiranj (PCR in HAGT). 3. 2. 2021 je bilo opravljenih 14.545 testiranj (5.160 PCR in 9.385 HAGT) in potrjenih 1.267 novih okužb s COVID-19 (1.009 PCR in 258 HAGT), kar skupno znaša 8,7 odstotka pozitivnih testov (19,6 odstotka PCR in 2,7 odstotka HAGT). Do 3. 2. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 53.525 oseb, z dvema odmerkoma pa 29.810.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 3. 2. 2021 v bolnišnicah zdravili 989 bolnikov s COVID-19, od tega 165 na intenzivni negi, 74 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 16 oseb, od marca 2020 skupaj 3.580.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 4. 2. 2021 vključenih 1.523 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 203 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Odobril je aktivacijo namenskih sil Slovenske vojske za podporo delovanja zaščite, reševanja in pomoči, ki bodo v torek, 9. 2. 2021, pomagale pri selitvi medicinske opreme iz Dermatološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) v Bolnišnico dr. Petra Držaja. Spremljal je predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na obisku v Severnoprimorski regiji.

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Po potrebi so pomagali pri ponovni vzpostavitvi pouka v osnovnih šolah in vrtcih.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin, usklajevale pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudile pomoč pri šolanju ter pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 17.00 v Dvoru pri Polhovem Gradcu, občina Dobrova Polhov Gradec, reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana do reševalnega vozila prenesli poškodovano osebo.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 15.11 se je v bližini Kamnega griča, občina Loški potok, moški nenadoma zgrudil. Poleg reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) so bili aktivirani tudi gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Retje in Mali log, ki so zavarovali mesto pristanka helikopterja Slovenske vojske (SV). Reanimacija ni bila uspešna.

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Novo mesto

Ob 13.13 so občani na gladini reke Krke pri Irči vasi v Novem mestu opazili moškega, ki je še dajal znake življenja. Gasilci Gasilsko-reševalnega centra (GRC) Novo mesto so moškega izvlekli iz vode, pomagali reševalcem NMP Novo mesto pri oskrbi in oživljanju ter pri prenosu do reševalnega vozila. V pripravljenosti so bili tudi potapljači-reševalci vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 11.37 je na cesti od Podčela proti Ulovki, občina Vrhnika, osebno vozilo zapeljalo s ceste in obstalo okoli 50 metrov pod cesto. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodki, s tehničnim posegom rešili poškodovanega voznika in ga predali reševalcem. Nevtralizirali so iztekle tekočine in odklopili akumulator. Pomagali so tudi vlečni službi pri izvleku vozila. Poškodovanca so reševalci odpeljali v bolnico, na kraju pa so bili tudi policisti.

Izpostava Maribor

Ob 14.19 sta v Spodnji Novi vasi, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci PGD Slovenska Bistrica, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja v vozilih, s tehničnim posegom rešili eno osebo iz vozila ter nudili pomoč reševalcem NMP. V nesreči je bila eno oseba poškodovana in prepeljana v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 6.07 sta v Orehovcih, občina Gornja Radgona, v križišču trčili osebni vozili. Pri tem se je ena oseba poškodovala in ostala ukleščena v vozilu. S tehničnim posegom so jo rešili gasilci PGD Gornja Radgona, ki so še odklopili akumulatorja v vozilih in počistili iztekle tekočine. Za poškodovano osebo so poskrbeli reševalci NMP Gornja Radgona.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.17 se je v Prečni, občina Novo mesto, osebno vozilo prevrnilo in obstalo na strehi na cestišču. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, usmerjali promet, postavili vozilo na kolesa, počistili mesto nesreče in nudili pomoč avto vleki. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.31 je v Dobji vasi, občina Ravne na Koroškem, prišlo do prometne nesreče z udeležbo dveh osebnih vozil. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne so zavarovali kraj dogodka, dve lažje poškodovani osebi pa sta bili z reševalnim vozilom odpeljali v Zdravstveni dom (ZD) Ravne na Koroškem.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.58 so v Gavcah v občini Šmartno ob Paki, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Paška vas so kraj zavarovali kraj dogodka ter očistili dimnik in peč. Na kraj je prišel tudi dimnikar, ki je dimnik pregledal.

Izpostava Kranj

Ob 18.50 so na Mestnem trgu v Škofji Loki gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Škofja Loka, Stara Loka, Trata in Gasilsko reševalna služba (GARS) Kranj ter požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.23 je ob Viški cesti v Ljubljani gorela vrtna lopa. Požar so pogasili gasilci PGD Vič.

Izpostava Maribor

ob 11.11 je v Zimici, občina Duplek, gorelo ostrešje stanovanjske hiše velikosti 10 x 12 metrov, ogenj pa je zajel tudi mansardo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor, PGD Korena in Dvorjane so požar hitro lokalizirali in nato pogasili, ostrešje in del mansarde pa je ogenj uničil. Gasilci so uničeno ostrešje prekrili s plastično folijo.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 1.57 je v Novih Tepanjah, občina Slovenske Konjice, zagorel večji kup odpadnega materiala. Posredovali so gasilci PGD Tepanje, ki so ogenj pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 18.38 so na Planski cesti v občini Hoče-Slivnica, gasilci PGD Hotinja vas pogasili manjši požar odpadnega materiala.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.34 je v ulici Brezje v Novem mestu gorelo na travniku. Pred prihodom gasilcev GRC Novo mesto in PGD Kamence so požar pričeli gasiti policisti, gasilci pa so požar dokončno pogasili.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 20.27 so na Primorski cesti v Šoštanju gasilci PGD Šoštanj nudili pomoč reševalcem NMP Velenje pri oskrbi obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 11.49 so v Zgornjem Jakobskem dolu, občina Pesnica, gasilci PGD Jakobski dol s tehničnim posegom odprl vrata v stanovanje in tako reševalcem NMP omogočili dostop do na tleh ležeče osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.50 so v Večeslavcih, občina Rogašovci, gasilci PGD Sveti Jurij v stanovanjski hiši iz kletnih prostorov izčrpali vodo in odmašili kanalizacijski odtok in jašek.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.04 so v Lokovcu, občina Nova Gorica, gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta, v katerem se je nahajala starejša onemogla in obolela oseba, katero so reševalci NMP Nova Gorica prepeljali v SB dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici.

Izpostava Postojna

Ob 16.06 sta se v Jenkovi ulici v Postojni v stanovanje večstanovanjske stavbe zaklenila majhna otroka. Posredovali so gasilci PGD Postojna, ki so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja.

Izpostava Ptuj

Ob 12.57 so v Sedlašku, občina Podlehnik, gasilci PGD Ptuj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili vstop reševalcem NMP Ptuj do osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/