Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. februarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 2. 2. 2021 opravljenih skupaj 1.170.154 testiranj (PCR in HAGT). 2. 2. 2021 je bilo opravljenih 15.946 testiranj (5.709 PCR in 10.237 HAGT) in potrjenih 1.560 novih okužb s COVID-19 (1.217 PCR in 343 HAGT), kar skupno znaša 9,8 odstotka pozitivnih testov (21,3 odstotka PCR in 3,4 odstotka HAGT). Do 2. 2. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 53.311 oseb, z dvema odmerkoma pa 25.620.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 2. 2. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.012 bolnikov s COVID-19, od tega 165 na intenzivni negi, 82 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 23 oseb, od marca 2020 skupaj 3.564.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 3. 2. 2021 vključenih 1.546 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 174 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

 

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) Republike Slovenije RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Na zaprosilo Zdravstvenega doma Ljubljana in po predhodno pridobljenem soglasju s strani Vojaške zdravstvene enote (VZE) za pomoč  je izdal Odredbo za strokovno pomoč zdravstvenega osebja VZE pri izvajanju testiranja s HAGT za diagnostiko COVID-19 v Zdravstvenem domu Ljubljana.

Uprava RS za zaščito in reševanje je predlagala ustrezno dopolnitev drugega odstavka 2. člena Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih (Uradni list RS, št. 12/21) tako, da bodo do nujnega varstva otrok upravičeni tudi pripadniki CZ in javni uslužbenci, ki so vključeni v operativno izvajanje nalog zaščite, reševanja in pomoči ter ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Po potrebi so pomagali pri ponovni vzpostavitvi pouka v osnovnih šolah in vrtcih.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin, usklajevale pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudile pomoč pri šolanju ter pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Štab CZ za Gorenjsko je v poročilu izpostavil problematiko verodostojnosti podatkov hitrih testov. Tako kot v nekaterih drugih regijah se je tudi na Gorenjskem v več občinah zgodilo, da so hitri testi pri testiranju zaposlenih v šolstvu pokazali pozitivne rezultate, PCR testi pa negativne.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 

Močan veter

Izpostava Celje

Ob 14.40 je v Kovaški ulici v Zrečah sunek vetra napol snel velika garažna vrata velikosti 3 x 4 metre, na objektu za vzdrževanje lokomotive na muzejski železnici. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Zreče so s tehničnim posegom sneli in popravili vrat.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 22.40 sta na križišču Čopove ulice in Kidričeve ceste v Celju trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih in nudili pomoč poškodovani osebi, ki je bila prepeljana v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.56 so v Kaplji vasi v občini Prebold zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kaplja vas in Prebold- Dolenja vas-Marija Reka so preventivno  pregledali dimnik in okolico ter odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 14.49 so v naselju Bezina v občini Slovenske Konjice gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Slovenske Konjice so spraznili peč, s prahom pogasili požar v dimniški tuljavi in ga očistili. Do prihoda dimnikarja so odsvetovali kurjenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.32 so v Hočevju v občini Dobrepolje zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Videm in PGD Hočevje so očistili dimnik, iznesli saje ter opravili pregled z termovizijsko kamero. Lastniku so svetovali obisk dimnikarske službe.

Ob 23.26 je v Mokricah na Vrhniki v transformatorski postaji gorela izolacija na električnih kablih, kar je povzročilo izpad električne energije. Gasilci PGD Stara Vrhnika, Vrhnika in Verd so na kraju ugotovili, da je ogenj ugasnil, počakali dežurno službo Elektra ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.43 je v naselju Pušča, občina Murska Sobota, zagorel les okoli dimnika stanovanjske hiše, iz katerega se je požar tudi razširil. Manjši požar so pogasili gasilci PGD Pušča in Murska Sobota, ki so tudi pregledali kraj dogodka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.32 je v Ulici Henrika Freyerja v Idriji, zaradi dotrajanosti dimniške tuljave, zagorela električna napeljava v stanovanju stanovanjskega bloka. Posredovali so gasilci PGD Idrija, ki so požar pogasili, prezračili prostore v celotnem stanovanjskem bloku ter do sanacije tuljave odsvetovali vsem stanovalcem bloka nadaljnje kurjenje.

Ob 14.52 so v Ulici Henrika Freyerja v Idriji gorele saje v dimniku stanovanjskega objeta. Gasilci PGD Idrija so požar pogasili in pregledali dimniško tuljavo s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.43 je na Ljubljanski cesti v Novem mestu gorelo v večjem zapuščenem gospodarskem objektu. Gasilci GRC Novo mesto, PGD Novo mesto in Kamence so pogasili požar, ki je bil razširjen po pritličju in ostrešju stavbe. Vzrok požara bodo raziskale pristojne službe. Dežurni delavci CP Novo mesto so za čas trajanja gašenja požara zaprli Ljubljansko cesto pri odcepu za železniško postajo. Obvoz je bil urejen po lokalnih cestah.

Izpostava Postojna

Ob 10.38 je v Ulici Luke Čeč v Postojni gorelo v kopalnici stanovanjske stavbe. Gasilci PGD Postojna so zavarovali objekt, požar pogasili ter prezračili prostore.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 11.44 je ob Pesarski cesti v Ljubljani pri kurjenju odpadnega materiala prišlo do eksplozije embalaže z vnetljivo snovjo, pri čemer se je delavec opekel po obrazu. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana so ga prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so pogasili in pregledali okolico kurišča.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.20 so v kraju Batuje v občini Ajdovščina na ekološkem otoku goreli zabojniki za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci iz PGD Selo.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.06 so na meji med Dobličko Goro in Gričem pri Dobličah, občina Črnomelj, goreli trije komunalni zabojniki na ekološkem otoku. Gasilci PGD Dobliče so goreče zabojnike pogasili, z vpojnim sredstvom posuli oljni madež ter počistili območje. Zabojniki so uničeni.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.09 je na Cesti talcev v Velenju v dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci PGD Velenje so s tehničnim posegom rešili nepoškodovano osebo iz dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.28 so na Trgu prekomorskih brigad v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja, kjer so na tleh našli onemoglo osebo. Prevzeli so jo reševalci NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 14.31 so v Mladinski ulici v Mariboru gasilci Javni zavod Gasilska brigada (JZ GB ) Maribor odprli vrata stanovanja v katerem se je nahajala obolela oseba. Reševalci NMP Maribor so jo prepeljali v UKC Maribor.

Ob 15.55 se je ob Mariborski cesti v naselju Rače, občina Rače – Fram odlomil podporni steber telekomunikacijskega droga in nevarno visel na cestišče. Gasilci PGD Rače so drog podprli z dveh straneh in ga pričvrstili na bližnjo betonsko ograjo. Obveščen je bil upravljalec omrežja, da izvede sanacijo in popravilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob  19.08 sta gasilca PGD Idrija s tehničnim posegom odprla vrata stanovanja v Idriji, zaradi suma obnemogle osebe v stanovanju.

Izpostava Postojna

Ob 7.17 so v Postojni gasilci iz PGD Postojna nudili pomoč ekipi reševalcev NMP Postojna pri prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Napovedi za naslednje dni

V četrtek bo sprva na zahodu in osrednjih krajih oblačno, občasno bo rahlo deževalo. Na vzhodu bo delno jasno. Čez dan se bo tudi v zahodni polovici države oblačnost trgala, padavine bodo večinoma ponehale. Jugozahodni veter bo oslabel. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 16 °C.

V petek bo na vzhodu in severu delno jasno, drugod bo pretežno oblačno in ponekod na Primorskem megleno. Predvsem v zahodnih krajih bo občasno rahlo deževalo ali rosilo. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 7, na Primorskem do 9, najvišje dnevne od 8 do 16 °C.

Tudi v soboto bo več oblačnosti na zahodu in več jasnine na vzhodu Slovenije. Predvsem v hribovitih zahodnih krajih bo občasno rahlo deževalo. Toplo bo, pihal bo jugozahodni veter.

V nedeljo se bodo padavine na zahodu okrepile in se čez dan širile proti vzhodu.

 

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/