Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. januarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 29. 1. 2021 opravljenih skupaj 1.051.122 testiranj (PCR in HAGT). 29. 1. 2021 je bilo opravljenih 12.793 testiranj (4.299 PCR in 8.494 HAGT) in potrjenih 1.290 novih okužb s COVID-19 (987 PCR in 303 HAGT), kar skupno znaša 10,1 odstotkov pozitivnih testov (23 odstotkov PCR in 3,6 odstotkov HAGT). Do 29. 1. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 52.926 oseb, z dvema odmerkoma pa 22.830.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 29. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.047 bolnikov s COVID-19, od tega 166 na intenzivni negi, 113 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 22 oseb, od marca skupaj 3.490.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 30. 1. 2021 vključenih 563 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 33 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Med vikendom je organizirana pripravljenost na domu.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin, usklajevale pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake. Občanom so nudile informacije, preko spletnih strani in socialnih omrežij redno objavljajo priporočila za omejitev širjenja okužb. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Potekajo priprave na testiranje za šole in vrtce, ki bodo delovali v naslednjem tednu.

Gasilska enota širšega pomena je izvedla razkuževanje objekta v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Med vikendom imajo nekatera ministrstva organizirana dežurstva oziroma so vodje in določeni strokovni sodelavci dosegljivi po telefonu.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.33 se je pod Kosmatim vrhom v občini Železniki poškodovala turna smučarka. Do nje so odhiteli in jo oskrbeli gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Škofja Loka. Poletel je tudi helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah. Poškodovano smučarko je helikopter prepeljal v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 15.16 si je na sedlu Šija pod Srednjim vrhom v občini Žirovnica turni smučar poškodoval nogo. Posredovali so reševalci GRS Radovljica in helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah. Smučarja so oskrbeli, helikopter pa ga je prepeljal v SB Jesenice.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 11.40 je ob gozdu nad Poljčami v občini Radovljica osebo obšla slabost. Posredovali so reševalci GRS Radovljica, jo oskrbeli ter prenesli do reševalnega vozila NMP.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.07 je na gozdni poti med Topolom in Polhograjsko Grmado starejšo pohodnico obšla huda slabost in poti ni zmogla nadaljevati. Reševalci GRS Ljubljana so ji na kraju dogodka nudili prvo pomoč in jo z nosili prenesli okoli kilometer daleč do ceste, kjer so jo prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana in jo prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 14.51 je v naselju Šalara v občini Koper osebno vozilo zdrsnilo s cestišča okoli 30 metrov in se zagozdilo v drevo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Poškodovanih oseb ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 9.49 so v naselju Podgorje pri Pišecah, občina Brežice, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Pišece in Bizeljsko, ki so požar pogasili. Območje okoli dimnika so delno razkrili, odstranili del izolacije, dimnik očistili in ga pregledali s termovizijsko kamero. Po končani intervenciji so streho ponovno pokrili. Obveščene so bile pristojne službe.   

Izpostava Ljubljana

Ob 21.54 je na Prešernovem trgu v Ljubljani v likalnici zagorel grelnik vode in lesena omara. Požar so domači pogasili pred prihodom gasilcev. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so iznesli ožgane dele pohištva, s termo kamero pregledali prostor, v katerem je gorelo, prezračili zadimljene prostore in opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.36 je v naselju Brdo v občini Bovec zagorela stanovanjska hiša. Posredovali so gasilci PGD Bovec, Bovec enota Trenta, Log pod Mangartom in Srpenica, skupaj 50 gasilcev, kateri so reševali imovino in požar, ki je hišo v celoti uničil, pogasili. Hiša ni primerna za bivanje.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.38 so v Lamutovi ulici v Novem mestu gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so nadzorovali izgorevanje saj, očistili dimnik ter okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 15.50 so v Vrhovem pri Mirni Peči gorele saje v dimniku dvostanovanjske hiše. Gasilci PGD Jablan so nadzorovali izgorevanje saj in očistili dimnik ter okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 20.03 so v Otonici, občina Cerknica, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Begunje so zavarovali okolico dimnika, počakali do izgoretja saj, ter očistili dimnik.

Izpostava Ptuj

Ob 23.09 so v Majšperku v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Majšperk so v peči pogasili ogenj, očistili dimnik ter okolico pregledali z termo kamero. Do strokovnega pregleda dimnika so lastniku odsvetovali kurjenje. V požaru je bila uničena zaščita na dimniku.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 17.41 je  v Vegovi ulici, občina Šmarje pri Jelšah, gorelo podrto drevo. Požar so pogasili gasilci PGD Šmarje pri Jelšah.

Izpostava Ptuj

Ob 19.45 je v Hlaponcih, občina Juršinci, ob cesti gorela podrast. Gasilci PGD Polenšak in Gabrnik so požar v velikosti trideset kvadratnih metrov omejili in pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.42 je na Kamniški cesti v Vodicah pri čistilni napravi gorel komunalni zabojnik za zeleni obrez. Posredovali so gasilci PGD Vodice, ki so pogasili požar.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.27 je v naselju Vrhpolje v občini Vipava gorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Vrhpolje.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 10.18 so bili na površini reke Ljubljanice od papirnice Vevče do Mazovčeve poti v Ljubljani na obeh straneh struge opaženi naftni madeži. Gasilci GB Ljubljana so s pomočjo čolna na površino reke v dolžini okoli 500 metrov dol vodno nanesli snov za razgradnjo naftnih madežev.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 8.12 so v Podpeškem jezeru v občini Brezovica potapljači opazili ubojno sredstvo. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije in s pomočjo potapljaške opreme odstranila minometno mino in ročno bombo. V bližini najdbe sta ubojni sredstvi uničila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.37 sta v bližini naselja Kromberk v občini Nova Gorica pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila na varno najdeno ročno bombo, mase 0,29 kg, iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.28 so v Vegovi ulici v Šmarju pri Jelšah gasilci PGD Šmarje pri Jelšah nudili pomoč reševalcem NMP Šmarje pri Jelšah pri oskrbi in prenosu ponesrečene osebe.

Izpostava Kranj

Ob 21.15 je na cesti Kranj - Medvode, občina Škofja Loka, prišlo do prometne nesreče z materialno škodo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so nudili pomoč policiji z razsvetljavo kraja dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.20 so na Cesti krimskega odreda na Vrhniki gasilci PGD Stara Vrhnika v kopalnici stanovanjske hiše zaprli pipo, iz katere je iztekala voda. Materialna škoda ni nastala.

Okoli 14.00 so v Kompoljah, občina Dobrepolje, delavci pri čiščenju jarka z delovnim strojem poškodovali vodovodno cev, ki vodi do bližnje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kompolje so iz jarka črpali vodo, da je dežurni delavec komunalnega podjetja lahko poškodbo saniral.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.47 so v Kajuhovi ulici v Novi Gorici gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe, zaklenjene v stanovanju.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/