Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. januarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. POVZETEK POROČILA

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 28. 1. 2021 opravljenih skupaj 1.038.329 testiranj (PCR in HAGT). 28. 1. 2021 je bilo opravljenih 12.033 testiranj (4.506 PCR in 7.527 HAGT) in potrjenih 1.294 novih okužb s COVID-19 (1.005 PCR in 289 HAGT), kar skupno znaša 10,8 odstotkov pozitivnih testov (22,3 odstotkov PCR in 3,8 odstotkov HAGT). Do 28. 1. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 52.214 oseb, z dvema odmerkoma pa 18.726.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 28. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.082 bolnikov s COVID-19, od tega 169 na intenzivni negi, 84 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 20 oseb, od marca skupaj 3.468.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 29. 1. 2021 vključenih 1.114 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 237 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

V Uradnem list RS, št. 12/21 so bili objavljeni odloki o sprejetih ukrepih za zajezitev širjenja koronavirusa.

2. POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Psiholog Enote za psihološko pomoč CZ je izvedel razbremenilni pogovor v Klicnem centru za informacije o koronavirusu.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin, usklajevale pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudile pomoč pri šolanju ter pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Potres

Izpostava Kranj

Ob 7.21 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje zabeležili potres magnitude 1,6 v bližini Žirov, 30 km zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci občin Vrhnika, Gorenja vas - Poljane, Idrija, Žiri in Logatec. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Močan veter

Izpostava Kranj

Ob 11.10 je v Stari Loki, občina Škofja Loka, sunek vetra odkril del strehe stanovanjske hiše. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Stara Loka so s pomočjo trodelne lestve prekrili streho v izmeri enega kvadratnega metra.

Ob 11.10 je v Stari Loki, občina Škofja Loka, sunek vetra odkril del strehe. Gasilci PGD Stara Loka in Trata so s pomočjo avtodvigala prekrili del strehe na stanovanjski hiši in na gospodarskem poslopju.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.23 je v naselju Stari trg ob Kolpi, občina Črnomelj, močan sunek vetra razkril strešnike na strehi objekta osnovne šole in vrtca. Gasilci PGD Stari trg ob Kolpi in Prelesje so namestili strešnike nazaj.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 10.48 se je na Padeškem Vrhu v občini Zreče pri delu v gozdu poškodoval občan. Gasilci PGD Zreče so nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Koper

Ob 6.46 je v Ankaranu med zapiranjem cerade tovornega prostora voznik padel in se poškodoval. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so ga imobilizirali in s pomočjo vrvne tehnike in avtolestve rešili in predali reševalcem NMP.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.46 je na Trgu padlih borcev v naselju Šmarca, občina Kamnik, v podjetju Menina d.d., delovni stroj poškodoval roko delavca. Posredovali so reševalci NMP Kamnik, ki so poškodovanega oskrbeli in ga prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 10.36 je pri Toplarniški ulici v Ljubljani delavec pri delu stopil v jašek in si močno poškodoval nogo. Poškodovanega so v UKC Ljubljana prepeljali zaposleni. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.26 je helikopter Slovenske vojske (SV), v spremstvu medicinskega osebja UKC Ljubljana za sekundarne helikopterske prevoze, poletel v Slovenj Gradec in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljal obolelo osebo v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 15.31 je v Lahovčah, občina Cerklje na Gorenjskem, prišlo do prometne nesreče z udeležbo enega osebnega vozila. V nesreči ni bilo poškodovanih. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom vozilo postavili na kolesa, ga potegnili ob cestišče, kjer ga je naložila vlečna služba, odklopili so akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle tekočine.

Izpostava Maribor

Ob11.44 je v Ulici borcev v Mariboru prišlo do prometne nesreče z udeležbo enega osebnega vozila. V nesreči je bila poškodovana ena oseba. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanca.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.03 je v bližini naselja Roje, občina Šentjernej, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šentjernej so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Voznico vozila so še pred prihodom gasilcev domači sami odpeljali na zdravniški pregled. Na kraju so bili prisotni policisti.

Ob 15.39 je na Belokranjski cesti v Črnomlju osebno vozilo trčilo v pešca. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, pomagali pri oskrbi in prenosu ponesrečenega ter posuli cestišče z vpojnim sredstvom. Reševalci NMP Črnomelj so poškodovanega na kraju oskrbeli in odpeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.39 sta na cesti Slovenj Gradec–Mislinja, občina Slovenj Gradec, trčili osebni vozili. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine po vozišču in nudili pomoč policistom.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.21 je na Cesti pod Hribom v občini Zreče prišlo do dimniškega požara v stanovanjski hiši, katerega so lastniki do prihoda gasilcev že omejili. Gasilci PGD Zreče so s termovizijsko kamero pregledali dimnik in lastnikom odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Kranj

Ob 8.49 so na Ribenski cesti na Bledu v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Bled so pogasili goreče saje, izpraznili peč ter pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.03 so v Gabrju pod Limbarsko goro v občini Moravče gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Moravče, ki so pogasili požar in ohladili dimniško tuljavo.

Ob 18.06 so na Cesti Notranjskega odreda v Sodražici, v dimniku stanovanjskega objekta gorele saje. Gasilci PGD Sodražica so pogasili požar in očistili dimnik. Na kraju je bil prisoten tudi pooblaščeni dimnikar.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.31 so v Gradnikovi ulici v Idriji zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Idrija so požar pogasili in prezračili prostore.

Izpostava Novo mesto

Ob 3.38 je v Šolski ulici v Novem mestu gorelo v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so omejili in pogasili požar, ki se je razširil iz sobe po celotni etaži stanovanja, prezračili prostore in iznesli ožgane predmete. Obveščene so bile pristojne službe, ki bodo ugotovile vzrok požara in višino škode.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Postojna

Ob 18.20 je na Bazoviški cesti v Sežani, gorel zabojnik za papir. Posredovali so gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana, ki so zabojnik pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Trbovlje

Ob 9.26 je bilo na Obrtniški cesti v Trbovljah razlito motorno olje. Gasilci PGD Trbovlje mesto so madež posuli z opojnim sredstvom in površino počistili.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Novo mesto

Ob 14.35 je na območjih občin Dolenjske Toplice, Straža in delu Novega mesta, zaradi izpada daljnovoda prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo. V izpadu je bilo 53 transformatorskih postaj in 2723 odjemalcev električne energije. Dežurni delavci Elektra so okvaro odpravili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.47 je v Robovi ulici v Celju iz stanovanjskega objekta iztekala voda. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in zaprli ventil ter s tem preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Kranj

Ob 20.09 je v Zgornjih Bitnjah, občina Kranj, zaradi počene vodovodne cevi voda tekla v klet stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom zaprli poškodovan vodovod in preprečili nadaljnji vdor vode v stanovanjski objekt.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.42 so v ulici Pod bukvami v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana strokovno vstopili v stanovanje, v katerem je iztekala voda in zaprli vodovodni ventil.

Ob 6.09 je v stanovanju na Vojkovi cesti v Ljubljani v kopalnici iztekala voda pred ventilom radiatorja. Gasilci GB Ljubljana so preprečili nadaljnje iztekanje.

Ob 13.33 si je v Babičevi ulici v Ljubljani oseba pri vadbi doma poškodovala nogo. Ker so bila vrata zaklenjena so gasilci GB Ljubljana odprli vrata in omogočili vstop reševalcem NMP, ki so osebo oskrbeli in prepeljali v bolnišnico.

Napoved za naslednje dni

 Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/