Skoči do osrednje vsebine

Prihodnji teden nujno varstvo za otroke in učence prve triade v t.i. črnih regijah

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih ter ga bo objavila v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ministrica prof. dr. Kustec v novinarskem središču vlade.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec na današnji novinarski konferenci

Sprememba odloka se nanaša na spremembo regij, ki so v skladu z načrtom sproščanja ukrepov ob pojenjanju epidemije COVID-19, v rdeči fazi. Ker sta ponovno v črni fazi Obalno-kraška in Zasavska statistična regija, zanju izjeme iz odloka, ki je začel veljati 23. januarja, ne veljajo več.

»Ko smo dva dni nazaj odprli vrata nekaterih šol smo vedeli, da se bodo nadaljnje odločitve tedensko preverjale, tudi zaradi dnevno spreminjajočih se stanj virusne okužbe v družbi. Verjamem, da smo si vsi skupaj želeli, da bi bile to spremembe na bolje, na še več normalnosti. Na žalost temu ni bilo povsem tako. Nekatere regije so ostale črne, pridružili sta se jim tudi dve, ki sta bili še prejšnji teden rdeči,« je danes na novinarski konferenci dejala ministrica prof. dr. Simona Kustec.

Vlada Republike Slovenije podaljšuje izvajanje dela v vrtcih in v prvih treh razredih osnovne šole v »rdečih« regijah: v Gorenjski, Koroški, Osrednjeslovenski, Podravski, Pomurski, Savinjski in Primorsko-Notranjski regiji. V teh sedmih regijah bo od torka, 2. februarja 2021, vzgojno - izobraževalno delo za učence od 1. do vključno 3. razreda še naprej potekalo v prostorih šole. Prav tako se v teh regijah lahko izvajajo laboratorijske vaje za študente višjih in visokošolskih zavodov. 

V ponedeljek, 1. februarja 2021, bo za zaposlene, ki sodijo v »rdeče« regije ter zaposlene, ki bodo izvajali nujno varstvo, po enakem sistemu kot pretekli teden potekalo hitro testiranje na okužbo s SARS-CoV-2 skladno s protokolom. Testiranje zaposlenih v vrtcih naj bo razporejeno tekom celega dne, tako da bo vzgojno - izobraževalno delo v vrtcih lahko potekalo v ponedeljek kot običajno.

V preostalih petih regijah, v Jugovzhodni Sloveniji, Goriški, Obalno-kraški, Posavski in Zasavski regiji (»črne« regije), bo vzgojno-izobraževalno delo za vse učence od 1. do 9. razreda osnovne šole potekalo na daljavo.

Pomembna novost odloka, ki ga je sprejela vlada, pa je varstvo otrok in šolanje na daljavo učencev v »črnih« regijah katerih starši ne morejo ostati doma. To velja za tiste, kjer sta oba starša zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture. To so: energetika, promet, prehrana, preskrba s pitno vodo, zdravstvo, finance, varovanja okolja ter informacijsko-komunikacijska omrežja (4. člen Zakona o kritični infrastrukturi), v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, Slovenske vojske in Policije.

Zanje se na podlagi potrdila delodajalca zagotovi nujno varstvo in pouk na daljavo. Enako velja tudi v primeru otrok in učencev staršev samohranilcev.

V navedenih primerih vrtci in šole organizirajo delo ter določijo izvajalce v njihovih prostorih. Nujno varstvo na šolah izvajajo strokovni delavci, ki niso razredniki in ki ne izvajajo izobraževanja na daljavo s svojim oddelkom, zagotavlja se ga lahko tudi v obliki začasnega in občasnega dela študentov. Otroci oz. njihovi starši bodo vsa potrebna navodila in informacije dobili s strani vrtcev ter šol.

Vsa ostala določila odloka ostajajo nespremenjena in se podaljšujejo za en teden.

Še vedno velja poziv zavodom, da pri svojem delu upoštevajo smernice ministrstva, pristojnega za zdravje, in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2. To pomeni, da v skladu s priporočili NIJZ, vsi zaposleni ves čas v šoli nosijo maske, učenke in učenci pa le izven učilnice oz. mehurčka. Poleg tega je potrebno prostore redno zračiti in razkuževati ter poskrbeti za strogo higieno rok in kašlja.