Skoči do osrednje vsebine

Posodobitev aplikacije #OstaniZdrav od danes na voljo tudi za operacijski sistem iOS

Posodobitev aplikacije #OstaniZdrav z oznako 1.10.1. je zdaj na voljo tudi za operacijski sistem iOS.

v obliki infografike naštete novosti, ki jih prinaša zadnja posodobitev aplikacije; vse novosti so opisane v nadaljnjem besedilu novice

Novosti aplikacije #OstaniZdrav | Avtor Urad Vlade za komuniciranje

Evropska komisija bo v sredo, 3. 2. 2021 odobrila tudi delovanje interoperabilnosti v aplikaciji. Postopek vključitve traja tri dni, tako da pričakujemo delovanje interoperabilnosti  predvidoma v torek, 9. 2. 2021.

Posodobitev aplikacije prinaša:

Posodobljena stanja

Odpravljeno je bilo stanje »neznano tveganje«, ki se je pojavilo v prvih 24 urah od namestitve aplikacije. Nizko tveganje je razdeljeno na dve stanji:

  • če uporabnik še ni bil izpostavljen osebi s potrjeno SARS-CoV-2 okužbo, je stopnja tveganja nizka, kar je vidno kot zeleno barvno ozadje.
  • če je uporabnik bil izpostavljen osebi s potrjeno SARS-CoV-2 okužbo, vendar je bil ta stik na večji razdalji oziroma kratkotrajen, potem se aplikacija obarva oranžno.

Omenjena sprememba je sledila pogostim vprašanjem državljanov, zakaj barva ostaja enaka (zelena) kljub temu, da je bila oseba izpostavljena tveganemu stiku. Omenjena novost, oranžno barvno ozadje, je izključno naša, torej jo imamo le v slovenski aplikaciji #OstaniZdrav, nemška aplikacija CWA tega barvnega ozadja nima. Pri opozorilih za večje tveganje ozadje ostaja enako (rdeče), so pa posodobljena priporočila, kako ravnati v primeru večjega tveganja. Dodana je tudi povezava na eUpravo za pridobitev potrdila o karanteni.

Vnos datuma začetka simptomov

Za natančnejše določanje stopnje tveganja lahko uporabnik vnese datum začetka simptomov. Na podlagi tega se bolj natančno določi stopnja kužnosti dnevnim ključem. Če tega uporabnik ne stori, se dnevnim ključem dodeli privzeta vrednost (najbolj kužna je bila oseba zadnje tri dni pred vnosom TAN kode).

Novejša različica GAEN sistema za obveščanje

Ta omogoča pogostejši izračun in posodabljanje stanja tveganja. Zdaj je lahko stanje tveganja posodobljeno do šestkrat na dan.

Pridobitev TAN kode

Dodana je povezava na spletni obrazec Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer lahko uporabnik v primeru potrjene okužbe s SARS-CoV-2 pridobi TAN kodo. To bo prejel prek SMS sporočila.

Predstavitev aplikacije v znakovnem jeziku

Dodana je povezava na spletno stran gov.si, kjer je objavljena video predstavitev aplikacije v znakovnem jeziku.

Telefon za psihološko podporo ob epidemiji COVID-19

Na več mest v aplikaciji je dodana telefonska številka klicnega centra za psihološko podporo ob epidemiji COVID-19, ki je na voljo 24 ur na dan, 7 dni v tednu.

Čezmejna izmenjava ključev – interoperabilnost

Aplikacija #OstaniZdrav si bo izmenjevala oddajne kode z vsemi aplikacijami, ki uporabljajo sistem za obveščanje o izpostavljenosti Googla in Appla. Izmenjava bo potekala tako, da se bo zaledni sistem aplikacije #OstaniZdrav povezoval na evropski centralni strežnik (pod okriljem Evropske komisije), od koder bo pridobival dnevne ključe uporabnikov aplikacij ostalih držav EU in v centralni strežnik pošiljal ključe slovenskih uporabnikov. Trenutno smo v zadnji fazi vzpostavitve interoperabilnosti. Uporabniki aplikacije bodo zato v različici 1.10.1 že opazili obvestilo o čezmejnem beleženju izpostavljenosti, na seznamu držav pa bo zaenkrat samo Slovenija. Ko se bomo povezali na evropski strežnik pa bo v nastavitvah beleženja izpostavljenosti možno videti vse sodelujoče države.