Skoči do osrednje vsebine

Sestanek s predsednico Odbora EP pristojnega za izobraževanje

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec se je včeraj virtualno srečala s predsednico Odbora za kulturo in izobraževanje v Evropskem parlamentu (EP) Sabine Verheyen. Predstavila ji je prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta 2021, izpostavila pa je tudi izjemen pomen programa Erasmus+ za naše izobraževanje.

V okviru osrednje teme, nove vizije izobraževanja, je ministrica predstavila pomen spodbujanja sinergij med visokim šolstvom in znanostjo, pomen oblikovanja Programa za preobrazbo ter prenovo EU Agende za izobraževanje odraslih. Glede na trenutne posebne okoliščine sta se obe zavzeli za širšo razpravo o spletnem učenju in učenju na daljavo, ki jo Slovenija načrtuje skupaj z Evropsko komisijo med prihajajočim predsedovanjem.

Predsednica Odbora je na virtualnem sestanku izpostavila tudi temo poklicnega in neformalnega izobraževanja, ki ju bomo naslovili v drugi polovici leta 2021 v tako imenovanem Evropskem tednu poklicnih spretnosti. Ministrica je predstavila še osrednje teme na področju športa in sicer Evropski model športa in razpravo na temo spodbujanja telesne dejavnosti, ki sta med prioritetnimi področji predsednice Verheyen. Slednja je ob tem poudarila, da se zavzema za večjo vlogo športa znotraj Erasmus programa, kar podpira tudi Slovenija. Na področju mladine sta se obe zavzeli za spodbujanje k uresničevanju evropske mladinske strategije »Prostor in participacija za vse« in za vključevanje mladih v državljanske prostore.