Skoči do osrednje vsebine

Emirati predstavljajo trg priložnosti za naša izvozna podjetja

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister Zdravko Počivalšek se je sestal s članom kabineta in ministrom za gospodarstvo Združenih arabskih emiratov (ZAE) Abdullom Bin Touqom Al Marrijem. ZAE namreč predstavljajo trg priložnosti, kjer se z ukrepi poskuša dosegati diverzifikacija in dekoncentracija izvoza, zato si Slovenija prizadeva za krepitev odnosov in smiselno povečanje aktivnosti med obema državama.
Minister Zdravko Počivalšek in minister za gospodarstvo Združenih arabskih emiratov Abdull Bin Touq Al Marri ob predaji protokolarnega darila.

Minister Zdravko Počivalšek in minister za gospodarstvo Združenih arabskih emiratov Abdull Bin Touq Al Marri ob predaji protokolarnega darila. | Avtor: MGRT

Minister Zdravko Počivalšek je uvodoma predstavil obseg trgovinske menjave blaga in storitev med obema državama, ki se je povečala za 4,7 odstotka in znaša 118,9 milijona evrov. V prvih desetih mesecih lanskega leta smo beležili celo 5,6-odstotno rast pri trgovanju z blagom, v skupnem obsegu 70,7 milijona evrov, od tega je izvoz predstavljal 68,6 milijona evrov.

“Zavedamo se, da je predstavitev države in zavedanje njenih vrednosti ključno za vzpostavitev boljših bilateralnih povezav, odnosov in načinov sodelovanja. S tem namenom sodelujemo tudi na Expu 2020, ki je s slovesom rekordnega dogodka že pritegnil pozornost svetovne javnosti. Za Slovenijo je izrednega pomena, da smo del družine držav, ki razumejo pomembnost in namembnost tega pompoznega dogodka”, je dejal minister Počivalšek.

Okrepitev meddržavnega gospodarskega sodelovanja je pomembno tudi z vidika okrevanja po pandemiji covid-19, za kar je Slovenija že pripravila zelo obsežen program pomoči in investicij v gospodarstvo, ki sočasno zahteva tudi odpiranje novih vrat in poslovnih priložnosti za naša podjetja v tujini. “Epidemijo covid-19 vidimo kot priložnost za krepitev odnosov med državama, še posebej na področju zelenega gospodarstva in digitalizacije, ki določata tudi smernice prihodnjega razvoja Slovenije”, je še dodal minister.

Minister Abdull Bin Touq Al Marri je poudaril, da vidi več priložnosti za sodelovanje s Slovenijo, predvsem na področju visokih tehnologij, investicij in varnosti preskrbe s hrano. Poudaril je, da so sprejeli tudi zakonodajo, ki tujim podjetjem omogoča 100-odstotno lastništvo podjetij v ZAE, s čimer so naredili velik korak naprej, saj to prej ni bilo mogoče. Ministra sta se dogovorila, da bo Spirit Slovenija, skupaj z našim veleposlaništvom, pripravil in posredoval tudi seznam z informacijami različnih investicijskih priložnosti v Sloveniji. Ob koncu je minister ZAE še poudaril, da so zelo optimistični glede udeležbe na Expu 2020, saj dnevno cepijo že preko 80.000 oseb, zato so prepričani v uspešnost in varnost izvedbe Expa.