Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan nastopil na virtualni donatorski konferenci za Sklad za izgradnjo miru Združenih narodov

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je udeležil virtualne donatorske konference za Sklad za izgradnjo miru. Gre za finančni instrument Komisije za izgradnjo miru (Peacebuilding Commission), ki sta jo leta 2005 skupaj ustanovila Generalna skupščina in Varnostni svet Organizacije združenih narodov za podporo državam pri mirovnih prizadevanjih po spopadih. S sredstvi iz Sklada za izgradnjo miru so bili doslej financirani programi za izgradnjo miru v več kot 40 državah po svetu, tudi na Zahodnem Balkanu.
med nagovorom

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Ključni namen tokratne virtualne donatorske konference je bil izpostaviti pomen Sklada za izgradnjo miru kot edinstvenega kanala pri povezovanju odzivov na humanitarnih, razvojnih in mirovnih področjih ter pomen ustreznega financiranja Sklada.

Virtualne konference se je udeležilo več kot 80 držav. Državni sekretar dr. Raščan je nastopil s kratkim nagovorom, v katerem je opozoril na pomen učenja iz preteklosti, da se spopadi ne bi ponavljali. V povezavi s tem je izpostavil vojno na Zahodnem Balkanu, ki ima večplastne posledice še danes in dodal, da je v želji po izboljšanju situacije v tej regiji leta 2010 Slovenija skupaj s Hrvaško ustanovila proces Brdo-Brioni. V nadaljevanju je še poudaril, da morajo biti reformni procesi vedno vključujoči, še posebej za mlade. Zaskrbljujoče je tudi, da kljub nekaterim izboljšavam ženske še vedno nimajo enakopravne vloge v pokonfliktnih procesih. Kot pereč problem je državni sekretar dr. Raščan izpostavil podnebne spremembe ter njihov vpliv na spopade. Prav tako je opozoril na nevarnost poslabšanja varnostne situacije zaradi pomanjkanja vode. Nagovor je končal s pohvalo prizadevanjem Sklada za izgradnjo miru po okrepitvi čezmejnih in regionalnih pristopov pri soočanju z vzroki spopadov.