Skoči do osrednje vsebine

Bilateralni pogovori zaokroženi s predlogom izvedbe virtualne konference z Združenimi arabskimi emirati

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister Zdravko Počivalšek se je v popoldanskem delu uradnega obiska v Združenih arabskih emiratih (ZAE) sestal z državno ministrico za mednarodne zadeve ZAE in izvršno direktorico svetovne razstave Reem Ebraih Al Hashimy. Strinjala sta se, da je Expo 2020 odlična platforma za krepitev gospodarskega sodelovanja med obema državama, ki bo zagotovo obrodilo dobre poslovne sadove.

Ministrica je izpostavila, da je Expo priložnost za Slovenijo, da se predstavi v luči trajnostnega in inovativnega razvoja ter da še naprej krepimo svojo prepoznavnost v tej smeri, saj bo gradnik naše prihodnosti.

Z željo, da se čim bolj maksimizira gospodarsko sodelovanje in trgovinsko izmenjavo med državama, sta se ministra dogovorila za organizacijo bilateralne virtualne konference že v prihodnjih mesecih, z vključitvijo javnih agencij na obeh straneh in vseh reprezentativnih zbornic, s predstavitvijo potencialnih slovenskih izdelkov, ki bi bili zanimivi za ZAE. To bi še dodatno okrepilo naše odnose v smeri povečanja trgovinske izmenjave in iskanja investicijskih priložnosti na več področjih, z izpostavitvijo agriculture, farmacevtske in visoko-tehnološke industrije.

Ministrica je posebej izrazila navdušenje nad slovenskim paviljonom, saj pooseblja zeleni pristop, ki ga tudi sama močno podpira in verjame, da bo v prihodnosti vse bolj spodbujan in tudi donosen. V razstavnem prostoru Slovenije vidi priložnost, da poletimo še višje in si želi, da bi čimprej uspeli najti kakšen vzajemni investicijski projekt, morda že med samim Expom 2020.

Minister Počivalšek je posebej izpostavil tudi sodelovanje na področju turizma, kjer prepoznava velik potencial za sodelovanje, saj utegne biti Slovenija s svojo neokrnjeno naravo, ugodnimi podnebnimi razmerami, veliko vode, kulturnimi in naravnimi znamenitostmi ter bogato kulinariko, izredno zanimiva destinacija za skoraj 10 milijonsko populacijo ZAE.