Skoči do osrednje vsebine

Dober začetek bilateralnih pogovorov ministra Zdravka Počivalška v Združenih arabskih emiratih

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Minister Zdravko Počivalšek se je v okviru uradnega obiska slovenske delegacije v Združenih arabskih emiratih že sestal z ministrom za industrijo in napredne tehnologije Sultanom Ahmedom Al Džaberom, s katerim sta si izmenjala poglede glede možnosti za okrepitev meddržavnega sodelovanja. Strinjala sta se, da je možnosti za sodelovanje več in podprla vsa prizadevanja v smeri povečanja aktivnosti.

Minister Zdravko Počivalšek je v pogovoru pojasnil, da predstavljajo Združeni arabski emirati (ZAE) našega drugega največjega partnerja v zalivskih državah ter izpostavil spodbuden podatek, da se je trgovinska izmenjava blaga in storitev med obema državama povečala za 4,7 odstotka. Lani je tako znašala 118,9 milijona evrov, od tega 90,1 milijona evrov izvoza in 28,7 milijona uvoza. Potencial gospodarske in blagovne menjave v industrijskem sektorju predstavlja 57 odstotkov bruto domačega proizvoda. Slovenija je zainteresirana za krepitev povezav predvsem na področju visoko-tehnoloških rešitev, zelenega gospodarstva, farmacije, umetne inteligence, logistike, zdravstvenih storitev in vesoljskih tehnologij. Tudi aktivno sodelovanje slovenskih podjetij na Expu 2020 Dubai, v obliki B2B srečanj za delegacije, bo zagotovo odprlo nove priložnosti za ustvarjanje še tesnejših in uspešnejših poslovnih vezi. Minister je tudi izpostavil dobro geostrateško pozicijo Slovenije in izpostavil prednosti investicijskih vlaganj.

“Slovensko gospodarstvo je izrazito izvozne narave, saj izvozimo kar 88 odstotkov tega, kar proizvedemo. Vlaganja v tehnološki razvoj in napredne tehnologije so zato nujno potrebna, če želimo slediti potrebam trga, sodobnim trendom in dosegati konkurenčnost na tujih trgih. To nas postavlja pred izzive, a nam hkrati odpira tudi nove priložnosti, ki jih moramo znati izkoristiti. Prepričan sem, da bodo naši pogovori z ZAE, kot tudi številne aktivnosti, ki bodo potekale v okviru slovenskega pavilijona, pomembno okrepile odnose med državama in s tem postavile še boljše temelje za sodelovanje na poslovnem področju”, je povedal minister Zdravko Počivalšek.

Minister Sultan Ahmed Al Džaber je pojasnil, da ZAE z zadovoljstvom podpira vsa prizadevanja, da bi zagotovili boljše sodelovanje med obema državama, saj imajo velik interes najti partnerje, ki bi prineseli dodano vrednost njihovemu privatnemu sektorju. Dodal je tudi, da prepoznavajo vrednost Slovenije ter razvojne in investicijske potenciale, ki jih nudi. Prav tako je posebej poudaril, da je sodelovanje Slovenije na Expu 2020 izrednega pomena.