Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Podgoršek na 13. berlinski ministrski konferenci v okviru Globalnega foruma za hrano in kmetijstvo

Minister dr. Jože Podgoršek se je danes udeležil avdiovizualne 13. berlinske ministrske konference v okviru Globalnega foruma za hrano in kmetijstvo (GFFA). GFFA, ki se je začel v ponedeljek in se zaključil z današnjo ministrsko konferenco, predstavlja skup političnih in strokovnih dogodkov, diskusij in srečanj, ki potekajo vsako leto ob robu sejma Zeleni teden.

Ministrske konference se je udeležilo skoraj 100 ministrov za kmetijstvo in njihovih namestnikov iz celega sveta ter najvišji predstavniki vseh najpomembnejših mednarodnih institucij in mednarodnih nevladnih organizacij. Organizator foruma je nemško zvezno ministrstvo za prehrano in kmetijstvo, osrednja tema pa je bila »Kako nahraniti svet v času pandemije in podnebnih sprememb«.

V uvodnem delu ministrske konference so ministre nagovorili nemška zvezna ministrica za kmetijstvo, generalni sekretar Organizacije združenih narodov, generalni direktor Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, evropski komisar za kmetijstvo in izvršni direktor Svetovnega programa za hrano.

Osrednja razprava ministrov je bila razdeljena na štiri panele, v katerih so potekale razprave o ključnih vidikih letošnje teme »Kako nahraniti svet v času pandemije in podnebnih sprememb«. Ministri so razpravljali v okviru naslednjih panelov: odzivi na pandemijo covid-19, kako preprečiti prihodnje pandemije, blažitev podnebnih sprememb ter prilagajanje na podnebne spremembe.

Minister dr. Jože Podgoršek je v okviru GFFA sodeloval na panelu Odzivi na pandemijo covid-19. V svoji predstavitvi je med drugim opozoril na pomembno vlogo Evropske unije, tako v okviru priprav na Vrh Združenih narodov o prehranskih sistemih v letošnjem letu, kot tudi pri oblikovanju ambicioznih zavez za nujne spremembe in prehod na trajnostne prehranske sisteme. Letošnji Vrh Združenih narodov o prehranskih sistemih je namreč pomembna prioriteta Slovenije, saj gre za enega od najvišjih mednarodnih dogodkov, ki bo potekal prav v času predsedovanja Slovenije Svetu EU.  

Minister je na globalnem forumu sodeloval tudi s krajšim video nagovorom, ki je objavljen na digitalni platformi foruma. V nagovoru se je dotaknil perečih globalnih tem s področja prilagajanja in blažitve podnebnih sprememb, prehranske varnosti, nujnih sprememb prehranskih sistemov v trajnostne, pravične in odporne sisteme, kar je pomembno v luči novih izzivov globalne preskrbe s hrano, vključno z aktualno pandemijo covid-19.

Ministrska konferenca se je po povzetkih posameznih panelov ter razpravi zaključila s sprejetjem skupnega komunikeja. Na GFFA je v teh dneh sodelovalo preko 2000 predstavnikov iz 146 držav sveta.