Skoči do osrednje vsebine

Na spletni Informativi predstavitev poklicev v kmetijstvu in gozdarstvu

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se je predstavilo na spletnem dogodku Informativa, ki je predinformativni izobraževalni dvodnevni dogodek, kjer so na enem mestu predstavi pregled izobraževalnih programov, ki so na voljo v Sloveniji ter v tujini. Ministrstvo je na dogodku, skupaj z Zvezo slovenske podeželske mladine spodbujalo mlade na začetku svojih izobraževalnih poti, da za svojo prihodnost izberejo poklice v kmetijstvu ali gozdarstvu.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek je vse mlade, ki so obiskali spletne strani Informative pozval, da kot eno izmed možnosti pri izbiri šolanja in poklica razmislijo tudi o poklicih v kmetijstvu in gozdarstvu: »Zlasti kmetijstvo in gozdarstvo sta  področji, ki potrebujeta nove, sveže ideje in mladostno energijo. S pomočjo mladih, ki vstopate v ta svet bo naše kmetijstvo, gozdarstvo in podeželje poneslo na nove – času ter potrošniku prilagojene zahteve in pričakovanja.«

Prednosti izobraževanja na kmetijskih področjih se odražajo v tradiciji in dostopnosti, za promocijo programov pa je poglavitnega pomena povezanost s sorodnimi institucijami oz. krepitev medsebojnega sodelovanja šol. Kmetijstvo s svojimi inovacijami in različnimi pristopi ponuja veliko priložnosti vsem mladim, ki se odločajo za to življenjsko pot. Gozdarstvo je primerna izbira za vse tiste mlade, ki želijo pridobiti celovito in kompleksno izobrazbo o gozdu, ki vključuje znanja s področja ekologije, biologije, tehnologije, ekonomike in drugih strokovnih področij. Sodobno gozdarstvo postaja vedno bolj zanimiv spoj terenskega dela in informacijskih tehnologij. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se zaveda pomena promocije poklicev na obeh področjih, zato na teh področjih izvaja različne aktivnosti, vezane na informiranje o teh poklicih in vsebinskih področjih ter promociji določenih sektorskih vsebin.

Zveza slovenske podeželske mladine je trden partner ministrstva prav pri spodbujanju mladih, ki se odločajo za šolanje ali delo na podeželju. Pod okriljem ministrstva so na Informativi sodelovali pri predstavitvi poklicev iz kmetijstva in gozdarstva. Ministrstvo je prvi dan Informative organiziralo tudi klepetalnico, kjer so se lahko mladi direktno pogovarjali s predstavniki Zveze podeželske mladine in iz prve roke izvedeli vse, kar jih je zanimalo.

Minister dr. Podgoršek je za konec vse tiste, ki se še niso odločili za poklic pozval: »Želim si, da se odločite za te plemenite in lepe poklice in poprimete za drzne in uspešne poslovne ideje v kmetijstvu in gozdarstvu.«