Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Podgoršek na Dolenjskem in v Posavju o stanju v sadjarstvu, kmetijskem šolstvu, pri dopolnilnih dejavnostih in v vinogradništvu

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je danes mudil na delovnem obisku na Dolenjskem in v Posavju. Terenski obisk je bil namenjen seznanitvi s stanjem sektorja v času epidemije covid-19 ter drugimi odprtimi in aktualnimi zadevami. Poleg seznanitve o aktivnostih na Zavodu GRM Novo mesto se je minister seznanil tudi s stanjem na Dolenjskem in v Posavju na področju dopolnilnih dejavnosti – turizma na kmetiji, s stanjem v sadjarstvu, vinogradništvu ter vinarstvu.

Minister dr. Jože Podgoršek je dopoldne najprej obiskal Zavod GRM Novo mesto. Vodstvo zavoda je ministru pokazalo in predstavilo potek prenove oziroma gradnje prostorov, uničenih v požaru. Pogovor je tekel tudi o drugih razvojnih načrtih ter projektu prenove živinoreje na kmetijski šoli. Sledil je obisk turistične kmetije Šeruga na Otočcu, kjer imajo v času epidemije zaprta svoja vrata. Kmetija poskuša čas brez gostov izkoristiti za prenovo določenih objektov in realizacijo razvojnih načrtov. Posebej so izpostavili obdobje v lanskem letu, ko so domači gostje koristili turistične vavčerje, kar jih je izjemno pozitivno presenetilo in si želijo odprtja čimprej in ponovitev takega obiska. Slovenski gostje so se pokazali kot zelo dobrodošli. Minister jih je seznanil tudi s tem, da se pripravljalo spremembe predpisa na področju dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, zato v tem trenutku tudi prisluhnejo konkretnim zgodbam in predlogom s terena.

V nadaljevanju je minister dr. Podgoršek obiskal podjetje Evrosad v Krškem. Vodstvo podjetja je ministru predstavilo stanje v sadjarstvu v času epidemije covid-19. Pri tem so se dotaknili ukrepov, ki so v veljavi in posledice njihovega učinka na sektor, govorili pa so tudi o novih potrebah, ki jih prinaša nadaljevanje epidemije. Minister je ob izpostavil, da na ministrstvu pripravljamo pomoč za izpad dohodka tudi za sektor sadjarstva. Govorili so tudi o težavah, ki se pojavljajo v sektorju in so posledica (ne)stabilnosti verige preskrbe s hrano. Sogovorniki so se strinjali, da dogovor med deležniki potreben, stabilnost verige pa nujna za preživetje in razvoj tako kmetijskih gospodarstev, kot podjetij in trgovin. Vodstvo podjetja je ministra seznanilo tudi z razvojnimi načrti, med drugim tudi z dobrim povezovanjem med pridelovalci ter širjenjem aktivnostmi tudi na področje zelenjadarstva.

Dr. Podgoršek je obiskal tudi kmetijo Kerin pri Krškem, ki se ukvarja z vinogradništvom ter pridelavo vina. Trenutna situacija zelo vpliva na njih, saj je epidemija zaustavila prodajo vina zaradi zaprtja restavracij, gostiln in podobno, čutijo pa tudi izpad zaradi zaustavitve degustacij oziroma turističnih obiskov. Kmetija je se je lansko leto soočila tudi s pozebo. V pogovoru so se dotaknili tudi drugih vsebin, kot so stanje evidenc vina na trgu, posebnosti te regije (modra frankinja, cviček) ter razpoložljivost sredstev za investicije v strojno opremo za obdelavo vinogradov.

Delovni obisk na Dolenjskem je minister zaključil s srečanjem s predstavniki Vinske kleti Krško. V ospredju pogovorov je bil vpliv epidemije na prodajo vina oziroma njeno zaustavitev in s tem posledično nastajajo viški, prav tako so občutili tudi posledice lanske pozebe. Pomoč države sektorju vinogradništva je bila pomembna za njihov obstoj, med drugim pomoč na enoto površine kakor tudi EU pomoč za zeleno trgatev in krizno skladiščenje ter krizno destilacijo. Minister je omenil tudi aktivnosti za pomoč sektorju, ki so sedaj v pripravi, med drugim nov odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka, predvideno pa je tudi podaljšanje EU kriznih ukrepov. Ministru so predstavili tudi razvojne načrte, med drugim vezano na cviček in druge aktivnosti.