Skoči do osrednje vsebine

Nova nagrada festivala Ars Electronica

Festival Ars Electronica je v sodelovanju z avstrijskim zunanjim ministrstvom napovedal novo nagrado za digitalni humanizem za projekte, ki temeljijo na kulturni izmenjavi in sodelovanjih, pomembnih za razvoj v družbo usmerjenega digitalnega sveta.

Nagrado finančno podpira avstrijsko zunanje ministrstvo v višini 10.000 evrov, ki v obrazložitvi namena nagrade poudarja pomen umetnosti in kulture za našo skupno resničnost, poslanstvo umetnosti in kulture za boljše razumevanje posameznika v digitalnem svetu in pomen prepoznavanja potencialov in pasti v sedanji digitalni preobrazbi. Poudari kulturno diplomacijo kot močno orodje za spodbujanje medsebojnega razumevanja ter s tem zavzemanje za nov digitalni humanizem. V pasteh digitalne preobrazbe sveta je digitalni humanizem ključnega pomena za pravično in demokratično družbo, saj zagotavlja ohranjanje splošnih človekovih pravic ter človekovega dostojanstva.

Nagrada Ars Electronice za digitalni humanizem tako v ospredje postavlja (pred zgolj tehnološkim napredkom) humanost in humanizem, ki morata določiti razvoj novih tehnologij. Podeljevala se bo za projekte in umetniška dela, ki bodo temeljila na spodbujanju premisleka o aktualnih načinih ukvarjanja in soočanja z novimi tehnologijami, za aktivno sodelovanje pri oblikovanju digitalne prihodnosti, za vključevanje in upoštevanje kulturnih vrednot in kulturne raznolikosti. Člani žirije bodo posebej pozorni na projekte, ki presegajo zgolj razmislek o učinkih novih tehnologij in aktivno ustvarjajo nove poti, prototipe in modele za novi digitalni humanizem.

Nagrada se bo prvič podelila na festivalu Ars Electronica Linz v septembru 2021. Sicer je novost festivala tudi nagrada "Isao Tomita Special Prize" v kategoriji digitalna glasba in umetnost zvoka. Festival v različnih kategorijah podeljuje nagrade, poimenovane zlata nika, leta 2017 jo je prejela slovenska umetnica Maja Smrekar.

Več informacij najdete na spletni strani festivala, rok za prijavo je 3. marec 2021.