Skoči do osrednje vsebine

Evropska sredstva za izvajanja programov rehabilitacije na domu

  • Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko

V Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko smo izdali odločitev o finančni podpori za javni razpis »Mobilni timi za rehabilitacijo«, ki ga bo objavilo Ministrstvo za zdravje. Skupna višina sredstev, namenjenih za izvedbo razpisa, znaša milijon evrov, ki jih bo prispeval Evropski socialni sklad.

Predmet javnega razpisa je sofinanciranje vzpostavitve treh mobilnih timov, ki bodo izvajali programe rehabilitacije na domu ranljivejših oseb. Gre za osebe, ki so starejše od 65 let, živijo doma in zaradi težav s premikanjem, odsotnostjo socialne mreže ali drugih oviranosti težje dostopajo do storitev rehabilitacije. Vzpostavljeni in delujoči mobilni timi bodo lahko pripomogli k ohranjanju ali pridobivanju najvišje stopnje zdravja in dobrega počutja starejših ljudi ter k zmanjšanju obsega njihove odvisnosti od drugih.

Razvoj rehabilitacije na domu je pomemben tudi z vidika varovanja zdravja in preprečitve širjenja nalezljivih bolezni na starejšo populacijo. S premišljenim omejevanjem nenujnih stikov ljudi, kar se je v epidemiji nalezljive bolezni COVID-19 izkazalo kot zelo učinkovito sredstvo za preprečevanje širjenja virusa, pa v ospredje stopa tudi nuja po razvoju rehabilitacije na daljavo.