Skoči do osrednje vsebine

Aplikacija #OstaniZdrav deluje dobro in sledi posodobitvam – odziv na nekorektno poročanje

V včerajšnji oddaji 24ur na POP TV je bilo v prispevku novinarja Mihaela Kranjca nekorektno predstavljeno delovanje aplikacije #OstaniZdrav. Ker se v prispevku pojavlja več netočnih navedb, smo se primorani odzvati in predstaviti realna dejstva.

Na Ministrstvu za javno upravo smo izvedli razpis za prilagoditev aplikacije #OstaniZdrav za potrebe čezmejne izmenjave podatkov ter vzdrževanje aplikacije, saj se je pogodba s podjetjem RSTeam, ki je za slovenski trg prilagodilo nemško aplikacijo, konec leta 2020 iztekla. Na novem razpisu je najugodnejšo ponudbo ponovno oddalo podjetje RSTeam, cena nove pogodbe, ki velja do 30. 6. 2021, znaša 31.842 evrov z DDV. Denar podjetju še ni bil nakazan, saj bo, glede na sklenjeno pogodbo, končni znesek odvisen od števila opravljenih posodobitev in uspešne vzpostavitve interoperabilnosti aplikacije. Vendar pa znesek izplačila ne more preseči 31.842 evrov. Zato ne drži v prispevku predstavljena informacija, da je vrednost nove pogodbe 42.000 evrov.

Prav tako ne drži navedba, da se ocena tveganja stanja ne posodablja samo v slovenski verziji aplikacije. Težava je posledica napake na Googlovem sistemu za beleženje stikov, zato je bilo moteno posodabljanje ocene tveganja stanja pri vseh aplikacijah, ki uporabljajo omenjen Googlov sistem, in še to samo na operacijskem sistemu Android. Moteno delovanje je torej posledica Googlovih težav (povezava na obvestilo Googla) in ne težav aplikacije #OstaniZdrav, kar je bilo novinarju izrecno pojasnjeno. K temu dodajamo tudi povezavo na objavo, iz katere je razvidno, da je imela enako težavo tudi nemška aplikacija (povezava do prispevka o težavah nemške aplikacije) 

Neresnična je tudi navedba, da slovenska aplikacija ni bila redno vzdrževana. Posodobitve aplikacij so namenjene izboljšanemu delovanju in nadgradnjam. Drži, da je bila tudi nemška aplikacija Corona Warn App (CWA), po kateri smo v Sloveniji prilagodili našo aplikacijo #OstaniZdrav že nekajkrat posodobljena.  Posodobitvam nemške aplikacije sproti sledi tudi tehnična ekipa na Ministrstvu za javno upravo, zato ne drži navedba novinarja, da aplikacije nismo redno posodabljali in vzdrževali. Vendar pa ob tem pojasnjujemo, da se z vsako posodobitvijo ustvarijo tudi nekatere nove napake, ki so pozneje lahko razlog za nove posodobitve. Tehnična ekipa Ministrstva za javno upravo, ki vsem nadgradnjam sproti sledi, je v fazi testiranja ugotovila, da se pojavljajo napake. Zato se je odločila, da nadgradnje ne bo objavila, pač pa bo počakala na naslednjo (pripravljene so bile verzije 1.5.1, 1.6.1 in 1.7.1).

Pred nekaj dnevi je bila izdana nova različica nemške aplikacije 1.10.1. Ker se je ta izkazala za najbolj stabilno doslej, bo tej različici posodobitve prilagojena tudi slovenska aplikacija #OstaniZdrav, ki bo torej prešla iz različice 1.3.1 na 1.10.1. Predvidoma bo do te posodobitve prišlo 20. januarja 2021. Ob tem pojasnjujemo, da ne gre zgolj za preprosto prilagoditev in prevod aplikacije, temveč poleg sprememb v vidnem (frontend) delu aplikacije tehnična ekipa na Ministrstvu za javno upravo v izogib objavi nedelujoče aplikacije in prepogostih posodobitev vsako posodobitev predhodno tudi testira. 

Poudarjamo še, da ekipa strokovnih sodelavk in sodelavcev, ki na Ministrstvu za javno upravo skrbijo za tehnično plat delovanja aplikacije #OstaniZdrav, vlaga vse napore v nemoteno tehnično delovanje aplikacije in si prizadeva, da bi bilo to orodje uporabnikom prijazno, uporabno, predvsem pa učinkovito pri zajezitvi širjenja okužb z virusom Sars-CoV-2.