Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek pozdravlja izjemo za dvolastnike ali najemnike zemljišč

Vlada Republike Slovenije je včeraj izdala Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. V odloku, ki začne veljati 16. januarja, je dodana izjema za dvolastnike ali najemnike zemljišč v obmejnem pasu ali na obeh straneh državne meje, s katero je zaradi opravljanja kmetijskih, gozdarskih in drugih s tem povezanih opravil, omogočeno prehajanje državne meje.

Izjemo v odloku je minister dr. Jože Podgoršek uskladil s kolegom ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsem, saj kmetje in lastniki gozdov na obmejnih območjih v obdobju, ki prihaja, potrebujejo prosto in neomejeno gibanje za opravljanje nujnih in potrebnih opravil na polju, v vinogradih in v gozdu.

Po uspešnem usklajevanju ministra dr. Jožeta Podgorška in ministra Aleša Hojsa je včeraj Vlada sprejela Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni oziroma njegovo dopolnitev, s čimer so med izjeme dodani dvolastniki ali najemniki zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje. S tem bo od 16. januarja omogočeno nemoteno obdelovanje kmetijskih, poljedelskih in gozdarskih del, za kar si je minister dr. Podgoršek močno prizadeval.

Minister dr. Podgoršek je že v prvem valu epidemije covid-19 v funkciji državnega sekretarja vodil operativno krizno skupino, ki je pripravljala ukrepe pomoči za kmetijsko-živilski in gozdarski sektor. Že takrat se je kot operativni koordinator podrobneje seznanjal s težavami, ki jih povzroča epidemija celotnemu sektorju in takratni ministrici pripravljal operativne rešitve, ki so bile sprejete na vladi. Zato je tudi v letošnjem letu ob podaljšanju epidemije, takoj predlagal pristojnemu ministru za uvrstitev izjeme, s katero se ne povečuje tveganja javnega zdravja ter se omogoča normalno delo oziroma nujna opravila kmetij in lastnikov gozdov.