Skoči do osrednje vsebine

72. brigada Slovenske vojske z novim poveljnikom

V torek, 12. januarja, je bila v Vojašnici generala Maistra v Mariboru primopredaja dolžnosti poveljnika 72. brigade. Dosedanji poveljnik brigadir Peter Zakrajšek je ob prisotnosti poveljnika sil brigadirja Mihe Škerbinca dolžnost predal polkovniku Boštjanu Bašu.
Vojaški pozdrav Brigadirja Škrbinca in Polkovnika Baša

Vojaški pozdrav Brigadirja Škrbinca in Polkovnika Baša

72. brigada je v operativnem ciklu – je ključna enota Slovenske vojske pri zagotavljanju kontingentov v mednarodnih operacijah in misijah ter pri zagotavljanju odzivnih sil in moštva pri izvajanju rednih operativnih nalog v Republiki Sloveniji. Bataljonska bojna skupina 72. brigade predstavlja deklarirano vojaško zmogljivost Republike Slovenije zavezništvu.

Ob tej priložnosti se je brigadir Škerbinc zahvalil dosedanjemu poveljniku, ki je prevzel poveljevanje Centru vojaških šol, novemu pa zaželel uspešno in pogumno vodenje enote, ki zagotavlja stalne in odzivne sile za nacionalno obrambo in delovanje v okviru zavezništva, ter v nadaljevanju poudaril: »Poveljnik ni nič brez verige častnikov, brez podpornega podčastniškega stebra, predvsem pa brez lojalnih vojakov, ki poveljniku vračajo njegova prizadevanja in trud za vzpostavljanje najboljših pogojev za njihovo delo v miru in za njihovo preživetje v boju.«

Dosedanji poveljnik 72. brigade brigadir Peter Zakrajšek se je od enote poslovil z mislijo, da poveljnik brez lojalnih pripadnikov, ki mu sledijo in ga podpirajo, ne more izvajati poslanstva, ter poudaril, da so v 72. brigadi v času njegovega poveljevanja uspeli opraviti vse dane naloge, kar je zasluga vseh pripadnikov 72. brigade. Zahvalil se jim je in novemu poveljniku zaželel uspešno delo.

Polkovnik Boštjan Baš je v nagovoru poudaril, da z veliko častjo in odgovornostjo prevzema poveljevanje 72. brigadi, eni ključnih enot Slovenske vojske, ter se za izkazano zaupanje zahvalil načelniku Generalštaba Slovenske vojske in poveljniku sil Slovenske vojske. Pripadnicam in pripadnikom brigade je zagotovil, da bo vedno zagovarjal interese brigade ter v opravljanje nove dolžnosti vložil vse svoje znanje in izkušnje. Z njihovo pomočjo bo skušal zgraditi koheziven kolektiv in dobro delovno okolje, veliko pozornosti pa bodo namenili sodelovanju s civilnimi institucijami. »Prepričan sem, da se bomo uspešno soočili z vsemi izzivi samo na način, da bomo delovali v duhu mota enote: VIRIBUS UNITIS – SKUPAJ ZMOREMO!« je sklenil novi poveljnik 72. brigade Slovenske vojske.