Skoči do osrednje vsebine

Priložnosti za slovenska podjetja na področju vesoljske tehnologije

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Glavni strateški cilj slovenske gospodarske politike je dvig dodane vrednosti naših podjetij. Zato Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo spodbuja razvoj visoko tehnoloških podjetij in njihov nastop na tujih trgih. V tem sklopu se odpira veliko priložnosti na področju vesoljske tehnologije, saj je Slovenija s sodelovanjem v Evropski vesoljski agenciji (ESA) ta segment odprla tudi za slovensko znanost in gospodarstvo.

»Tehnološke rešitve, ki se razvijajo v sklopu vesoljske tehnologije, se že danes pospešeno uvajajo v naše vsakdanje življenje,« je poudaril minister Zdravko Počivalšek v svojem nagovoru ob 13. Evropski vesoljski konferenci, ki poteka virtualno 12. in 13. januarja 2021, v organizaciji Business Bridge Europe, Evropske komisije, Evropskega parlamenta, Evropske vesoljske agencije (ESA) in Evropske investicijske banke (EIB). »Za uspešen izhod iz krize in gospodarsko okrevanje bo pomembna čisto vsaka priložnost, ki se ponudi našim podjetjem z visoko dodano vrednostjo. To je naša prednostna naloga v letošnjem letu.«

Med sponzorji virtualne konference so pomembna podjetja in agencije s področja vesoljskih tehnologij, kot so denimo Airbus Space, Ariane Group, Adriane Space, Serci ESo, Telespazio, SAS, T Systems, EutelSat, KSAT, Thales, Serco in podobni. Udeležence pa so med drugim pozdravili Charles Michel, predsednik Evropskega Sveta, več komisarjev pristojnih za notranji trg, inovacije, zunanje zadeve, obrambo in vesolje ter drugi visoki predstavniki Evropske komisije in tudi številni ministri. Organiziranih je bilo tudi 18 okroglih miz z aktualnimi temami, na konferenci pa so sodelovala tudi slovenska podjetja.

Govorniki so poudarili pomembno vlogo področja vesolja, ki mu bo v prihodnjih letih namenjena posebna pozornost in dodatna finančna sredstva. Vesoljske tehnologije so namreč pomembne za hitrejši gospodarski razvoj in okrevanje po pandemiji, za doseganje okoljskih ciljev, digitalizacijo, obrambo in varnost ter tudi za boljše delovanje javnega sektorja in vsakdanjega življenja. Vesolje je tudi pomemben generator novih inovacij, ki se koristno uporabljajo na številnih drugih področjih. Pomembno vlogo pri tem pa igrajo mala, inovativna podjetja.

Minister Počivalšek je v svojem nagovoru predstavil slovenske izkušnje in usmeritve na področju vesolja. Poudaril je pomen vesoljskih tehnologij, ki se že uspešno uporabljajo v vsakdanjem življenju in v boju proti pandemiji, zato je temu sektorju potrebno nameniti še posebno pozornost. Slovenija se je z izstrelitvijo prvih satelitov lani postavila na vesoljski zemljevid. Nove tehnologije, ki sta jih satelita ponesla v vesolje, pomenijo napredek z novimi rešitvami na področju miniaturizacije in boljše kvalitete video  podatkov iz vesolja. »Številna slovenska podjetja so že zelo uspešna, predvsem na področju opazovanja Zemlje, in želimo si, da se jim v prihodnje pridruži še več,« je izpostavil minister Zdravko Počivalšek. »Vesoljske tehnologije bodo igrale pomembno vlogo pri zagonu novega gospodarskega cikla, saj lahko prispevajo k povečanju produktivnosti, izboljšajo mobilnost, pospešijo digitalizacijo in učinkovitejšo uporabo virov.«

Področje vesolja je tudi eno od pomembnih področij v času slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, ko bo največ pozornosti usmerjeno na »novo vesolje«, start-upe ter mala in srednja podjetja, da bi tako omogočili hitrejši gospodarski razvoj in varnost.