Skoči do osrednje vsebine

Minister Koritnik na konferenci CityxCity Festival 2021 o digitalni preobrazbi mest med epidemijo

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se udeležuje mednarodne virtualne konference CityxCity Festival 2021. V uvodnem delu spletne konference, ki sicer poteka med 13. in 15. januarjem 2021, je spregovoril o digitalni preobrazbi mest v času epidemije bolezni covid-19. Mednarodno konferenco prireja organizacija OASC (Open and Agile Smart Cities).
minister sedi za mizo pred računalniškim zaslonom

Minister Boštjan Koritnik med nagovorom na spletni konferenci CityxCity | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

Minister je uvodoma izpostavil, da so trajnostna mesta edina rešitev za zadrževanje in zmanjševanje zaskrbljujočih okoljskih in socialno-ekonomskih posledic, ki jih prinašata urbanizacija in globalizacija. »Cilj pametnih mest in skupnosti je razviti povezan inteligenten sistem, ki bo prispeval h gospodarskim dejavnostim, izboljšal zadovoljstvo državljanov z javnimi storitvami, prispeval k javni varnosti, trajnostnemu upravljanju okolja, učinkovitejšemu upravljanju mest in reševanju drugih izzivov,« je povedal minister ob odprtju konference CityxCity.

Mesta in skupnosti po Koritnikovem mnenju postajajo izhodišča digitalne preobrazbe celotne družbe. V prizadevanjih za digitalno preobrazbo so lokalna okolja najprimernejša za vzpostavljanje partnerstev med deležniki, razvoj kompetenc, ustvarjanje in uporabo novih virov podatkov, vlaganje v digitalno infrastrukturo ter izkoriščanje digitalnih priložnosti, ki jih ponuja preobrazba. Minister pa je ob tem poudaril, da je država tista, ki mora zagotoviti okvir za hitrejši razvoj in določiti standarde ter glavne smernice, znotraj katerih se lahko lokalne oblasti na enak način soočajo z izzivi. Na Ministrstvu za javno upravo smo k temu pripomogli tudi s pripravo Zakona o finančni razbremenitvi občin.

Sicer pa je epidemija v Sloveniji pokazala, da moramo na omenjenem področju storiti še več. Več občin je na področju digitalizacije močno podhranjenih. Čeprav imamo posebne storitve in orodja, ta niso interoperabilna in zato ne dosegajo pravih razvojnih učinkov. »Zato želim, da slovenske občine poenotijo rešitve v smislu odpiranja podatkov in interoperabilnosti. Temu bo pripomogel tudi razpis Pametna mesta, ki smo ga po štirih letih čakanja obudili, modernizirali in je zdaj pripravljen do te točke, da bo objavljen v naslednjih tednih,« je ob tem dodal Koritnik.

Slovenija se pospešeno pripravlja na predsedovanje Svetu EU, ki bo v drugi polovici leta 2021. Po ministrovih besedah bo Ministrstvo za javno upravo največji poudarek namenilo prav digitalizaciji, s posebnim poudarkom na umetni inteligenci. Posvetili se bomo izzivom, ki smo jim priča ob uvajanju naprednih tehnologij v družbo ter s tem povezanimi vprašanji glede kibernetske varnosti pri vzpostavljanju naprednih omrežij.