Skoči do osrednje vsebine

Slovenski raziskovalec dr. Nejc Hodnik pridobil ERC projekt za presojo inovacijskega potenciala svojega raziskovalnega projekta

Slovenski prejemnik ERC projekta za začetek samostojne raziskovalne poti dr. Nejc Hodnik s Kemijskega inštituta je pridobil še ERC projekt za presojo inovacijskega potenciala svojega raziskovalnega projekta.

Portretna fotografija dr. Nejca Hodnika

Dr. Nejc Hodnik | Avtor: Kemijski inštitut

Temeljne raziskave pogosto vodijo do nepričakovanih priložnosti za komercialno ali družbeno uporabo. Zato Evropski raziskovalni svet (ERC) redno objavlja razpise za projekte za presojo inovacijskega potenciala (ERC Proof of Concept Grant), ki so namenjeni vodjem raziskovalnih projektov ERC. Cilj tovrstnega projekta je krepitev učinka odličnih raziskav z nadaljnjo podporo presoji inovacijskega potenciala idej, ki so bile razvite v okviru raziskovalnega projekta ERC.   

S svojo prijavo na tretji razpis »ERC Proof of Concept 2020« je recenzente prepričal dr. Nejc Hodnik s Kemijskega inštituta, ki je sicer nosilec ERC projekta za začetek samostojne raziskovalne poti.

Dr. Nejc Hodnik je prvi prejemnik tovrstnega projekt med mlajšimi prejemniki ERC raziskovalnih projektov, saj sta doslej v Sloveniji projekta za presojo inovacijskega potenciala prejela zgolj dr. Dragan Mihailović z Instituta Jozef Stefan in dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta.

Očitno pandemija COVID-19 ni negativno vplivala na prijave na razpise za ERC projekte za presojo inovacijskega potenciala, saj je prispelo večje število prijav kot v letu 2019. Na tokratni razpis je namreč prispelo 205 vlog in le 55 so jih sprejeli v financiranje. Prijava dr. Nejca Hodnika je bila uvrščena na visoko 9. mesto.

V okviru svojega ERC projekta za začetek samostojne raziskovalne poti z naslovom 123STABLE dr. Nejc Hodnik razvija zelo stabilne nanostrukturirane elektrokatalizatorje. Po navedbah slovenskega dobitnika bo svoj raziskovalni projekt nadgradil z ERC projektom za presojo inovacijskega potenciala z naslovom »StableCat - Assessing the Technical and Business Feasibility of Highly-active and Stable Intermetallic Pt-alloy Catalysts for Application in PEMFC«, s ciljem nadaljnjega razvoja proizvodnje intermetalnega katalizatorja na osnovi platinskih zlitin in demonstracije produkta v realnem okolju vodikove gorivne celice.

Omenjeni razvoj bo v prihodnje vodil k širši uporabi bolj zelene energije na osnovi vodika. Sodelavca na potrjenem projektu, dr. Matija Gatalo in Tomaž Bizjak, nameravata v tem okviru ustanoviti tudi odcepljeno podjetje in pričeti z razvojem poslovnega načrta, zgodnjo strategijo komercializacije ter nadaljnjim zbiranjem sredstev za postavitev pilotne proizvodnje.