Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. januarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 31. 12. 2020 opravljenih skupaj 725.850 testiranj (PCR in HAGT). 31. 12. 2020 je bilo opravljenih 8.914 testiranj (4.073 PCR in 4.841 HAGT), v katerih je bilo potrjenih 1.752 novih okužb s COVID-19 (1.437 PCR in 315 HAGT), kar skupno znaša 19,7 odstotkov pozitivnih testov (35,3 odstotkov PCR in 6,5 odstotkov HAGT).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 31. 12. 2020 v bolnišnicah zdravili 1.110 bolnikov s COVID-19, od tega 189 na intenzivni negi, 123 oseb je bilo odpuščenih. Umrlo je 31 oseb, od marca skupaj 2.728.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 1. 1. 2021 vključenih 512 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 26 predstavnikov humanitarnih organizacij.

Brezplačno množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi se bo nadaljevalo takoj po novoletnih praznikih. Pripadniki Civilne zaščite (CZ) bodo pomagali pri izboru lokacij ter nudili tehnično, logistično in kadrovsko pomoč.

2.  Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Na zaprosilo Policije so pripadniki CZ včeraj zvečer in danes na petih mejnih prehodih z Republiko Hrvaško postavili šotore s pripadajočo opremo, kjer bodo jutri, 2. 1. 2021, začeli s hitrim testiranjem ob vstopu v državo.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v zmanjšani operativni sestavi, spremljajo razmere v regiji in občinah ter dnevno komunicirajo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Zaradi praznikov so vzpostavljena dežurstva.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci občasno opravljajo terenske obhode in preverjajo spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Občine spremljajo razmere v Dom starejših občanov (DSO), koordinirajo nujne aktivnosti, po potrebi zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene imajo telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Največ potrjenih primerih na število prebivalcev je v zadnjem tednu v Posavski statistični regiji.

V vseh regijah je prvi dan v letu minil mirno in brez posebnosti. Z nekaterih občin poročajo, da so kljub prepovedi zaznali posamične individualne ognjemete in več obiskovalcev na smučišču v Kranjski Gori.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Skladno z odločitvijo Vlade RS organi državne uprave med 24. 12. 2020 in 4. 1. 2021 opravljali le nujne naloge. Ministrstva, ki so poslala poročilo, o posebnostih ne poročajo.

Potresi

Ob 1.43 in 2.00 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije republike Slovenije (RS) za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potresa magnitude 1,4  in 1,3 v bližini Brežic, 85 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potresa čutili posamezni prebivalci Brežic in Dobove. Ocenjujemo, da intenziteta (učinki) potresov ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Ob 15.43 so po podatkih Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,2 v bližini Celja, 65 km severovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Celja in Vojnika pri Celju. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.25 je na Sodarjevi poti na Jošt, občina Kranj, planinca obšla slabost. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranj so obolelega transportirali v dolino in prepeljali v zdravstveni dom (ZD) Kranj na urgenco.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 14.22 je na sprehajalni poti v Kranjski Gori, ob reki Pišnici, zaradi padca in udarca v ledveni del hrbtenice, oseba obležala in ni več mogla nadaljevati poti. Reševalci GRS Kranjska Gora so jo imobilizirali in prenesli po zaledeneli sprehajalni poti do mesta, kjer so jo lahko prevzeli reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 10.45 je poletel helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor v Velenje, od koder je v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor prepeljal obolelo osebo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Maribor

Ob 12.45 je na poti od Lovrenških jezer proti Rogli pohodnico obšla slabost. Reševalci GRS Maribor so s pomočjo teptalnega stroja prepeljali pohodnico do počitniškega naselja na Rogli, kjer so jo prevzeli svojci.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.28 je iz Aerodroma Slovenj Gradec v naselju Mislinjska dobrava, občina Slovenj Gradec, helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljal obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Golavabuka so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč reševalcem Zdravstveno reševalni center (ZRC) Koroške - enoti NMP Slovenj Gradec, pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do helikopterja.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 7.03 je v Brodeh, občina Škofja Loka, voznica osebnega vozila zapeljala s ceste. Gasilci PGD Škofja Loka so na vozilu odklopili akumulator. Poškodovana je bila ena oseba.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.21 je v naselju Škrilje, občina Ig, gorelo v vikendu. Gasilci PGD Škrilje, Golo in Ig so pogasili del lesene obloge in požar v tuljavi dimnika.

Ob 13.03 so na Trgu zbora odposlancev v Kočevju v stanovanjskem objektu gorele saje. Gasilci PGD Kočevje s pomočjo gasilnega aparata na prah pogasili goreče saje in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 16.02 so v Mišji vasi v občini Šmartno pri Litiji zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Primskovo in Šmartno pri Litiji so ohladili dimnik, ga očistili ter lastniku odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarske službe.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.42 je v naselju Dobliče, občina Črnomelj, gorel starejši skedenj velikosti 10 x 20 metrov. Gasilci PGD Črnomelj, Dobliče in Dragatuš so požar omejili in pogasili. Na gasilski straži so do jutranjih ur ostali gasilci PGD Dobliče. Ogenj je poškodoval zgornji leseni del in ostrešje. Vzrok in višino škode bodo ocenili pristojni.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.24 so na Mariborski cesti v Dravogradu zagorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Dravograd, ki so saje pogasili, prezračili prostore ter jih temeljito pregledali s termovizijsko kamero. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Trbovlje

Ob 1.24 je na Ulici Španskih borcev v Trbovljah zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so na kraju počakali, da so saje izgorele in preventivno pregledali dimnik s termovizijsko kamero. Lastniku so prepovedali nadaljnje kurjenje.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 16.10 je v naselju Krajnčica v občini Šentjur zagorelo parkirano vozilo. Požar se je razširil še na drugo vozilo. Gasilci PGD Šentjur so požar omejili in pogasili. Vozili sta uničeni. Reševalci NMP Celje so enega poškodovanega gasilca oskrbeli in odpeljali v Splošna bolnišnica (SB) Celje.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 19.17 je v Polzeli v podjetju Recman zagorela vsebina zabojnika za komunalne odpadke. Gasilci PGD Polzela, Andraž na Polzelo in Ločica ob Savinji so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.00 sta v Zikovi ulici v Kamniku zagorela komunalna zabojnika. Gasilci PGD Kamnik so požar pogasili. Poleg zabojnikov je bila poškodovana tudi panelna ograja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 2.28 je med Cankarjevo ulico in Zdravstvenim domom v Novi Gorici gorela vsebina komunalnega zabojnika. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enota (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so požar pogasili.

Ob 2.35 je v Solkanu, občina Nova Gorica, gorela vsebina komunalnega zabojnika. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so požar pogasili.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Novo mesto

Ob 11.57 so na cesti Vinica - Stari Trg, občina Črnomelj, opazili razlito nafto v dolžini okoli dvanajst kilometrov. Gasilci PGD Črnomelj so sprali cestišče v celotni dolžini. Dežurni delavec cestnega podjetja je postavil opozorilno signalizacijo.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.04 so na Jerihovi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje razžagali in odstranili drevo, ki je ogrožalo stanovanjsko hišo.

Izpostava Koper

Ob 0.44 so v Ulici Oktobrske revolucije v Izoli gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper pomagali Prehospitali enoti Obala pri imobilizaciji in prenosu obolele osebe do reševalnega vozila, s katerim je bila prepeljana na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.36 se je v naselju Moste v občini Komenda na cesto porušila streha starejše stanovanjske hiše. Gasilci PGD Moste so umaknili ruševine s ceste ter porušili del stene, ki je ogrožala mimoidoče.

Ob 13.50 so v Miklošičevi ulici v Domžalah gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu bolnika iz bloka do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 21.51 so v Pivolski ulici, občina Maribor, gasilci Gasilske brigade (GB) Maribor posredovali, kjer so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v katerem je obležala oseba.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.37 so v naselju Šalinci, občina Ljutomer, gasilci PGD Ljutomer odprli vhodna vrata stanovanja, v katerem so našli mrtvega lastnika.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/