Skoči do osrednje vsebine

Slovenija pozdravlja potrditev dogovora o prihodnjih odnosih Združenega kraljestva in EU v britanskem parlamentu

Britanski parlament je včeraj, 30. decembra 2020, z veliko večino sprejel Zakon o prihodnjih odnosih z Evropsko Unijo ter tako ratificiral sporazum o prihodnjih odnosih z EU. Slovenija pozdravlja potrditev dogovora, ki je plod večmesečnih intenzivnih pogajanj in prinaša celovit okvir prihodnjih odnosov med EU in Združenim kraljestvom. Slovenija ceni vsa prizadevanja obeh pogajalskih strani, ki sta jih vložili za sklenitev dogovora.

Za Slovenijo bo Združeno kraljestvo tudi po izstopu iz EU pomemben partner. Slovenija si bo v prihodnje prizadevala za nadaljevanje tesnih in dobrih dvostranskih odnosov ter krepitev političnega dialoga in sodelovanja na vseh področjih skupnega interesa, zlasti na področjih gospodarstva, investicij, znanosti, izobraževanja in kulture. Slovenija in Združeno kraljestvo bosta konstruktivno sodelovanje nadaljevala tudi v okviru mednarodnih forumov, saj delita skupne vrednote, temelječe na vladavini prava. Prav tako bosta nadaljevala sodelovanje v zvezi NATO, kjer je Združeno kraljestvo močan in zanesljiv zaveznik.

Sporazum o prihodnjih odnosih z EU, ki se bo začel uporabljati 1. januarja 2021, je sestavljen iz treh glavnih stebrov: sporazuma o prosti trgovini, novega partnerstva za varnost državljanov in horizontalnega sporazuma o upravljanju. Sodelovanje med obema državama bo še posebej pomembno pri prehodu na nove trgovinske odnose, ki jih prinaša brexit. V interesu obeh držav je, da je ta prehod čim lažji za vsa podjetja ter državljane obeh držav, ki jih bo izstop Združenega kraljestva iz EU kakorkoli zadeval. Zato si bomo še naprej prizadevali tudi za polno izvajanje izstopnega sporazuma.