Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. decembra 2020.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih NIJZ 22. 12. 2020 opravljenih skupaj 10.593 testiranj (PCR in HAGT) in potrjenih 2.129 novih okužb s COVID-19.

Po podatkih GOV.SI se je 22. 12. 2020 v bolnišnicah zdravilo 1.226 bolnikov, od tega jih je 204 potrebovalo intenzivno nego, 123 jih je bilo odpuščenih. Umrlo je 36 oseb, od marca skupaj že 2.454.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 23. 12. 2020 vključenih 1.397 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 387 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2.  Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih ter si na terenu ogledal potek hitrega testiranja.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v operativni sestavi in spremljajo situacijo v občinah oziroma regijah. Občine ob pomoči RKS, Slovenske Karitas in drugih prostovoljcev zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin in pomagajo pri prevozih brisov. Pripadniki CZ, redarske službe, policija in prostovoljci opravljajo terenske obhode zaradi spremljanja spoštovanja ukrepov med prebivalci. Nekatere občinske ekipe prve pomoči so na dolžnosti v bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi. Še vedno poteka dostava toplih obrokov za socialno ogrožene otroke.

Pripadniki CZ, taborniki, prostovoljci RKS, gasilci, policija in občinske službe v skladu s svojimi pristojnostmi pomagajo pri organizaciji množičnega prostovoljnega testiranja s hitrimi testi. Poročajo, da testiranje večinoma poteka brez večjih težav in da je interes občanov velik.

Štab CZ za Ljubljansko regijo je poročal, da so občine Logatec, Medvode, Kamnik in še nekatere, ki se želijo pridružiti lokacijam, kjer se izvaja množično testiranje, na Ministrstvo za zdravje poslale pismo o nameri.

Največje število potrjenih primerov COVID-19 je v Jugovzhodni, Posavski in Pomurski regiji.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti, pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor.

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 15.30 je na območju Velike Planine, občina Kamnik, na poti od Ušivca proti Gojški planini pohodnico obšla slabost. Posredovali so reševalci GRS Kamnik. Pohodnico so prenesli do lokacije, kjer so jo lahko predali v oskrbo reševalcem NMP Kamnik. Reševalci so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 17.59 se je planinec zaradi slabih vremenskih razmer zatekel v leseno stajo na Planini Dol na območju Velike planine, občina Kamnik. Gorski reševalci GRS Kamnik so planinca našli in pospremili v dolino.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Trbovlje

Ob 9.30 je posadka s helikopterjem SV z medicinsko ekipo na krovu poletela v Trbovlje in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljala inkubator z dojenčkom v UKC Ljubljana. Gasilci iz PGD Trbovlje - mesto so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter pomagali pri prenosu inkubatorja do helikopterja.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.47 so na območju Biljenskih gričev, občina Šempeter - Vrtojba, pripadniki ZRPS Severnoprimorska in KZS Skupina 5 nudili pomoč policiji pri iskanju pogrešane osebe. Pogrešana oseba ni bila najdena.

Izpostava Ptuj

Ob 7.45 so na območju občine Ptuj gasilci iz PGD Kicar, Podvinci, Pacinje, Desenci, Spodnji Velovlek, Dornava in Destrnik pod vodstvom policije nadaljevali z iskalno akcijo pogrešane osebe od 12. 12. 2020. Pogrešane osebe niso našli.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 11.28 je na Jadranski cesti v Ankaranu voznica z osebnim vozilom trčila v drevo ob cesti in se poškodovala. Gasilci iz JZ GB Koper so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, posuli cestišče z vpojnimi sredstvi ter pomagali reševalcem pri imobilizaciji in prenosu poškodovanke do reševalnega vozila. Reševalci Reševalne službe slovenske Istre so jo prepeljali v Splošno bolnišnico Izola.

Izpostava Postojna

Ob 18.47 se je na cesti Selšček–Dolenje Otave, občina Cerknica, voznica prevrnila z osebnim vozilom. Posredovali so gasilci PGD Cerknica, ki so kraj dogodka požarno in prometno zavarovali, odklopili akumulator, postavili vozilo na kolesa, z vpojnim sredstvom posuli razlite tekočine ter sprali cestišče in nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica. Poškodovano osebo so reševalci odpeljali v UKC Ljubljana.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 5.41 se je v poslovnih prostorih na Kidričevi cesti v Velenju sprožil požarni alarm. Gasilci iz PGD Velenje so s tehničnim posegom odprli vrata skladiščnega prostora, pogasili manjši požar, prezračili prostore in s termovizijsko kamero pregledali ostali del objekta.

Izpostava Kranj

Ob 16.55 je v stanovanju večstanovanjskega objekta na Bleiweisovi cesti v Kranju zagorel ogrevalni panel. Gasilci iz GARS Kranj so požar pogasili, iznesli ožgan panel ter pregledali in prezračili prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.09 so v Podgorju, občina Kamnik, gorele saje v dimniku objekta. Ob prihodu na kraj so gasilci iz PGD Kamnik s termovizijsko kamero pregledali dimnik in območje ob njem ter stanovalcem odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Maribor

Ob 6.28 je v naselju Dobrovce, občina Miklavž na Dravskem Polju, gorelo v garaži. Gasilci iz JZ GB MB in PGD Miklavž na Dravskem polju so požar pogasili ter objekt prezračili in pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 17.01 so v naselju Trniče, občina Starše, gorele saje v dimniku objekta. Posredovali so gasilci iz PGD Trniče in Starše. Varovali so objekt do izgoretja saj in dimnik očistili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.09 je v Zbigovcih, občina Gornja Radgona, zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Požar se je razširil na ostrešje in uničil okoli 100 kvadratnih metrov objekta. Požar so pogasili gasilci iz PGD Gornja Radgona, Zbigovci, Apače, Negova ter Spodnji Ivanjci. Na kraju dogodka so posredovali tudi delavci Elektra Maribor ter reševalci ZD Gornja Radgona, ki so oskrbeli domačina, ki se je opekel in nadihal dima.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 15. 49 je na avtocesti, smer Maribor - Ljubljana, 1km pred izvozom Celje zahod v občini Celje zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, pogasili goreče vozilo ter s termovizijsko kamero pregledali vozilo in okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.25 je v Trnovski ulici v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Posredovali so gasilci iz GB Ljubljana in PGD Trnovo, ki so požar pogasili. Vozilo je poškodovano.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 23.37 je v Studencah v občini Žalec gorelo v naravi na površini približno treh kvadratnih metrov. Gasilci PGD Ponikva pri Žalcu, Velika Pirešica in Gotovlje so pogasili požar.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.33 so gasilci PGD Kobarid pogasili manjše pogorišče v naselju Trnovo ob Soči, občina Kobarid.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.21 so na Vojkovi cesti v Ljubljani goreli trije plastični zabojniki. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana. Vzrok požara ni znan, zabojniki pa so uničeni.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.00 so v Kostanjevici na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, pri izkopu našli NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so odstranili na varno topovsko granato, kalibra 75 mm, italijanskega izvora, mase 7 kg. Okolico najdbe so pregledali z detektorjem kovin.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 14.42 so v Domu upokojencev in oskrbovancev Impoljca, občina Sevnica, gasilci iz PGD Sevnica rešili osebo iz kabine okvarjenega dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.65 so na Trubarjevi cesti v Ljubljani gasilci iz GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli preminulo osebo.

Izpostava Maribor

Ob 15.19 so v Regentovi ulici v Mariboru gasilci iz JZ GB Maribor odprli vrata stanovanja, kjer se je nahajala poškodovana oseba, omogočili dostop reševalcem NMP in jim nudili pomoč pri prenosu. Reševalci so osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor.

Ob 20.46 je v Ulici Staneta Severja v Mariboru v večstanovanjskem objektu počila vodovodna cev. Posredovali so gasilci GB Maribor , ki so zaprli vodovodni ventil in tako preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/