Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo za voznike tovornih vozil, ki se vračajo iz Združenega kraljestva

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Prekinitev cestnih, železniških in letalskih povezav med Združenim kraljestvom in državami članicami Evropske unije je povzročila dolge vrste čakajočih pred trajektnimi lukami. Posebej kritične so razmere v Kentu/Dovru, kjer je obstalo veliko število slovenskih voznikov tovornjakov. Večina jih je v stiku s slovenskim veleposlaništvom v Londonu, ki skuša posredovati v njihov prid, hkrati pa jih obvešča o ažurnih informacijah.

Vladi Združenega kraljestva in Francije sta dosegli dogovor o ponovnem odprtju meje, ki bo omogočilo nadaljevanje tovornega prometa in nekaterih storitev potniškega prometa med državama. V skladu z dogovorom je potrebno pred vstopom v Francijo opraviti test za COVID-19, zato so britanske oblasti z današnjim dnem začele vzpostavljati možnost testiranja. Vozniki, ki bodo pozitivni na hitrem testu, bodo morali opraviti dodatni PCR test. Če bo tudi ta test pozitiven, bo moral voznik ostati od dneva rezultata prvega testa 10 dni v samoosamitvi na ozemlju Združenega kraljestva. V tem primeru bodo britanske oblasti organizirale nastanitvene kapacitete.

Ker med čakajočimi za prehod meje prihaja do nestrpnosti in nasilnih izpadov, britanske oblasti svetujejo, da vsi vozniki počakajo, da bodo izpolnjevali pogoje in prišli na vrsto za odhod.

Tudi pot prek ozemlja ostalih držav članic EU bo zahtevala nekaj časa, zato vse svojce voznikov, pa tudi delodajalce in lastnike prevozniških podjetij obveščamo, da bo povratek uresničen z zamudo. Prvenstveno je namreč potrebno poskrbeti za varnost in zdravje vseh, ki so na poti.

Ob številnih omejitvah se ponovno vzpostavlja tudi potniški promet iz Združenega kraljestva v države članice EU.

Slovenska konzularna služba se skuša dogovoriti z letalskimi prevozniki za okrepljene letalske zmogljivosti, ki bi lahko ta zamik skrajšale na minimum. Svojce in znance oseb, ki se vračajo domov, bomo sproti seznanjali z razvojem dogodkov.